Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.12.2016

Градска библиотека добила Легат Миодрага Кујунџића

07122016_kultura_1

Читај ми

Читај ми
AA

У Градској библиотеци у Новом Саду данас је потписан уговор о поклону заоставштине познатог новинара и позоришног критичара Миодрага Кујунџића тој институцији. Потписали су га Кујунџићева кћерка др Јасне Јованов и директор Бибилиотеке Драган Којић, чиме је озваничено и оснивање Легата Миодрага Кујунџића. О легату ће бринути одељење за завичајне збирке , у којем већ постоје легати песника Стевана Пешића, Милорада Грујића, а ускоро би требало да добије и легат професора Момчила Грубача.

О Миодрагу – Милету Кујунџићу, великом новинару, позоришном критичару и дугогодишњем уреднику културне рубрике „Дневника“, у којем је провео готово цео новинарски век, говорио је помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Ђорђе Вукмировић и сам својевремено новинар тог листа.

„ Миле Кујунџић је, по општем мишљењу, и данас парадигма позоришног критичара, не само у оквирима Војводине “ рекао је Вукмировић, оценивши оснивање првог легата једног новинара и позоришног критичара у институцији изузетног значаја и традиције каква је Градска библиотека као велики догађај.

Према његовим речима, веома је важно и то што се у оснивању легата познатих новинара почело од најбољих и највећих, а Миодраг Кујунџић је то свакако и био.
„То потврђује да се поштују највиши критеријуми, баш онакви каквих се и сам Миле Кујунџић држао целог живота и то не само у својој професији, него и у свакодневном животу“, додао је Вукмировић.

Према речима др Јасне Јованов, иначе директорке Спомен-збирке Павла Бељанског, данас је један посебан дан за породицу Јованов-Кујунџић, јер се заоставштина њеног оца у виду рукописне грађе, преписке, фотографија, личних предмета и одабраног књижевног фонда, од данас налази у Градској библиотеци, угледном месту у коју је њен покојни отац често долазио.

„Тако ће се чувати успомена не само на лик и дело Миодрага Кујунџића, већ и на новинарску професију, којој је он посветио више од пет деценија живота“, додала је Јасна Јованов.
Драган Којић је изразио задовољство што се оснива још један легат, који ће од 2018. године имати и публикацију са телевизијским критикама које је Миодраг Кујунџић снимао. Библиотека ће, додао је он, обрадити и дигитализовати сав материјал, како би био доступан млађим колегама, као пример правог новинарског рада.

Кујунџић је поред уређивање културне рубрике у листу „Дневник“ објављивао и за бројне друге листове и часописе, а издао је више књига критике, прозе и збирки новинских текстова. Као позоришни критичар пратио је најзначајније фестивале, од самог њиховог оснивања, као што су „Стеријино позорје“, „Филмски фестивал“ у Пули и Фестивал малих сцена у Сарајеву.
Награда „Стеријиног позорја“ за позоришну критику данас носи његово име.

fixed-img