Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 12.12.2013

Инфраструктура међу приоритетима прекограничне сарадње

Picture 026

Читај ми

Читај ми
AA

Седнице Скупштине регионалне сарадње Дунав – Криш – Мориш – Тиса (ДКМТ) и Скупштине непрофитног јавног друштва доо Еврорегионалне агенције за развој ДКМТ одржане су јуче у Кечкемету, уз присуство представника АП Војводине, жупанија Арад и Тимиш (Румунија), као жупанија Бачкишкун и Чонград (Мађарска).

На седницама је било речи о тренутном стању Програма за прекограничну сарадњу Мађарска – Румунија, Мађарска – Србија и Румунија – Србија, као и о транснационалном програму Дунав. Поред тога, говорило се и о пројектима који се тичу успостављања сарадње између музеја и изложбених простора регија три државе, затим о пројекту везаном за даљу изградњу железничке пруге Сегедин – Суботица – Бачалмаш – Баја, као и о пројектима у предстојећем периоду 2014-2020. за ДКМТ регију.

Као представник Владе Војводине у раду обе седнице је учествовао Роланд Кокаи из Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Он је изјавио да је пре два дана одржан први састанак радне групе за програмирање 2014-2020 прекограничне сарадње Румунија – Србија, док је у оквиру прекограничне сарадње Србије и Мађарске у току расправа о приоритетима и стратешким пројектима за будући период.

– Иза нас је седам година успешне сарадње са Мађарском, у оквиру којих је реализована већина пројеката укупне вредности од 50 милиона евра. За Владу Војводине стратешки су важни пројекти изградње Триплекс индустријског парка, железничке пруге Сегедин – Суботица – Бачалмаш – Баја и реконструкција канала Баја-Бездан – додао је Кокаи.

Присутни су се сагласили да је циљ да будући прогами буду фокусирани на мањи број пројеката већег обима и значаја, у оквиру којих ће се више пажње посветити унапређењу инфраструктуре.

fixed-img