Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 03.06.2014

Истра и Војводина настављају партнерску и пријатељску сарадњу

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

АП Војводина и Истарска жупанија формираће заједничку радну групу чији ће задатак бити рад на заједничким европским пројектима и прављење искорака у досадашњој доброј, традиционалној сарадњи, договорено је данас на састанку делегација Скупштине АП Војводине и Истарске жупаније.

Након што је констатовано да постоји много простора да се вишегодишња успешна и пријатељска сарадња додатно употпуни конкретним садржајем и обогати новим идејама, договорено је да се радна група посвети заједничким пројектним активностима, повезивању привредника и привредних комора, универзитетској и културној сарадњи и размени искустава у области европских интеграција.

Поздрављајући госте, које је предводио жупан Истарске жупаније Валтер Флего, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор изразио је задовољство што се пријатељски односи две регије настављају и додао да је Војводина први споразум о сарадњи потписала управо са Истром, што јој даје посебну емотивну страну.

„Спремни смо да уложимо све своје потенцијале како би ова сарадња и партнерство на обострану корист, била још садржајнија. Постоји могућност заједничких наступа пред међународним организацијама, јер је нама ваше искуство у преговарачком процесу са ЕУ који сте прошли, а ми се у њему налазимо, веома драгоцено и можемо из њега профитирати“, рекао је Пастор.

Он је позвао госте из Истре да на јесен буду учесници тематске седнице Скупштине АП Војводине на којој би била презентована Истарска жупанија и искуства у области регионалног развоја, изградње институција и европских интеграција.

Жупан истарске жупаније Валтер Флего оценио је сарадњу две регије веома важном с обзиром на чињеницу да Војводина и Истра деле исте вредности по питању мултикултуралности, мултиетничности и мултијезичности.

„Желимо да искуства која смо прошли у преговорачком процесу са ЕУ поделимо с вама и биће нам задовољство уколико вам она буду од користи. Такође, постоје многе сајамске и друге манифестације које би путем учешћа делегација довеле до напретка и повезивања у области привреде, те је потребно сагледати потенцијале наших тржишта. Оптимиста сам и верујем да ћемо на темељу чврсте сарадње и пријатељства које годинама негујемо направити значајан искорак у повезивању људи и институција наших регија“, истакао је Флего и прихватио позив да Истарска жупанија одржи своју презентацију на тематској седници Скупштине АПВ.

Састанку су присуствовали и потпредседници Скупштине АП Војводине Ана Томанова-Маканова и Душан Јаковљев, као и Ориано Оточан, прочелник за међународну сурадњу и еуропске послове Истарске жупаније, Валерио Драндић, начелник Жупанијске управе, Душко Кишбери, прочелник Кабинета жупана, Владимир Торбица, прочелник за културу И Стјепан Мраковић, вијећник Скупштине Истарске жупаније.

Делегација Истарске жупаније борави у Војводини поводом дводневне традиционалне манифестације „Дани Истре у Војводини“.

fixed-img