Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 29.05.2013

Изложба лутака женских сеоских удружења у Ноћи музеја

foto

Читај ми

Читај ми
AA

Завод за равноправност полова учествује у јубиларној 10. Ноћи музеја, у суботу 18. маја 2013. године, програмом „Изложба лутака женских сеоских удружења у Војводини”, у холу Владе АП Војводине од 18 часова до поноћи.
Изложба обухвата колекције крпених лутака, лутака у народној ношњи и лутака од љуштике из фундуса 26 женских сеоских удружења из Бачког Петровца, Кисача, Врдника, Бајше, Владимировца, Бача, Падине, Бачког Моноштора, Голубинаца, Гложана, Зрењанина, Бајше и Раткова.

Ова изложба је само део програма Завод за равноправност полова који од свог оснивања посвећено ради на оснаживању и промоцији стваралаштва жена на селу у Војводини, промоцији значаја њиховог учешћа у одлучивању и политичком животу, њиховој едукацији, као и промоцији принципа родне равноправности и људских права уопште.

Истраживање Завода о положају жена на селу у Војводини из 2009. године, потврдило је да се жене које живе у сеоским/руралним подручјима суочавају са бројним тешкоћама које њихов положај у заједници чини неповољним, ограничавајући им могућности за пуни развој, како у јавној тако и у приватној сфери, а посебно у сфери економије, утичући тиме негативно на укупну динамику развоја руралних подручја.

Завод за равноправност полова формирао је Базу података о женским организацијама у Војводини која садржи прецизне и актуелне податке о женским организацијама у Војводини, њиховим капацитетима, активностима, потребама и могућностима. Од укупно 481 организација у Бази, 283 чине сеоска удружења жена. Спроведена је едукација чланица женских сеоских организација о управљању пројектним циклусом по стандардима ЕУ и вештинама презентације, а покренута је и манифестација Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини којом се сваке године на Међународни дан сеоских жена (15. октобра) афирмишу стваралачки потенцијали жена у руралним подручјима.

Више о активностима Завода можете погледати на web страници www.равноправност.орг.рс

fixed-img