Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 09.09.2016

Изложба „Надежда Петровић: с обе стране објектива“ отворена у Загребу

09092016_Zagreb_0a

Читај ми

Читај ми
AA

У Студију „Рачић“ Модерне галерије у Загребу, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и заменица градоначелника Града Загреба Весна Кусин отворили су синоћ изложбу „Надежда Петровић: с обе стране објектива“ коју је организовала новосадска Спомен- збирка Павла Бељанског.

Говорећи на отварању изложбе коју ће загребачка публика моћи да види до 29. септембра, заменик Кузмановић је изразио задовољство што је све који су присуствовали том изузетном културном чину на једном месту окупила српска уметничка хероина – једна од најбољих и најнежнијих сликарки и уметница, Надежда Петровић.

„У српском сликарском Пантеону њој, свакако, припада почасно, највише место, што је само по себи довољно за незаборав“, нагласио је Кузмановић.

Он је додао да није само сликарство било оно што је испуњавало њен уметнички живот, јер је била и прва српска уметница која се бавила фотографијом. Отуда изложбу „Надежда Петровић: с обе стране објектива“ и чине фотографије које је она снимила, као и фотографије ње саме које су снимили њени савременици.

Отварању изложбе присустововале су и амбасадорка Србије у Загребу Мира Николић и заменица хрватског министра културе Ана Ледерер, а присутне су поздравили и Бисерка Раутер Планчић, управница Модерне галерије, др Звонко Маковић, председник Друштва историчара уметности Хрватске и др Јасна Јованов, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.

Током посете Загребу, др Кузмановић је у Српској православној гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“ разговарао и са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем и директором те образовне установе, Слободаном Лалићем.

Према речима митрополита загребачко-љубљанског, у решавању проблема са којима се суочавају припадници српског народа у Хрватској свака помоћ је веома битна, укључујући и ону коју може да пружи Покрајинска влада.

С друге стране, Кузмановић је као једну од реалних могућности за подршку означио аплицирање на конкурсима које расписује Секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Према речима директора Лалића, српска гимназија у Загребу је, мада не постоји дуго, већ стекла веома висок углед, па је, поред српских, похађа и десетак ђака несрпске националности.

Приликом сусрета са Аном Ледерер, Кузмановић је иницирао идеју да се заједно обнови споменик Јосифу Руњанину, Србину рођеном у Винковцима и композитору хрватске химне, сахрањеном, иначе, на Успенском гробљу у Новом Саду, на чему ће се радити у времену које долази.

fixed-img