Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 27.05.2015

Јавна расправа о Акционом плану Војводине за биоенергију

Читај ми

Читај ми
AA

У организацији Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, у Конкресном центру ЦеПТОР на Андревљу, одржана је јавна расправа о Акционом плану Војводине за биоенергију, који је сачињен у сарадњи са Хајнцом Копецом, представником Светске асоцијације за биоенергију.

Учесници јавне расправе били су професори Универзитета у Новом Саду – експерти за област обновљивих извора енергије, представници топлана, привреде, као и стручњаци из Секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Домаћин скупа био је помоћник покрајинског секретара за инвестиције у енергетици, Зоран Делић.

Поздравивши присутне, Делић је истакао да је циљ састанка да се заједно, кроз дијалог, унапреди радна верзија Акционог плана, како би био употребљив у будућности.

Акциони план је представио др Хајнц Копец, који се захвалио на успешној сарадњи оствареној са Покрајинским секретаријатом за енергетику и минералне сировине приликом израде овог плана, као и на неопходним подацима. Овај документ садржи пет кључних аргумената који говоре у прилог примене биомасе: у првом реду то је регионални економски развој, отварање нових радних места, могућност за изузетно велику уштеду финансијских средстава која би иначе била употребљена за увоз и потрошњу фосилних горива за производњу електричне и топлотне енергије. Такође, употребом биомасе ублажавају се климатске промене, које представљају све већи проблем човечанства. Због тога је на нивоу ЕУ донета одлука да се до 2030. године ниво ЦО2 у ваздуху смањи за 40одсто.

Садржај акционог плана базиран је на подацима да је Војводина као регион један од најплоднијих у Европи, у којој је пољопривреда веома развијена.

Када се говори о принципима коришћења биомасе, као прво наводи се ефикасност трансформације примарне енергије у финалну енергију, а када је реч о одрживости и употреби биомасе, не сме се користити више биомасе него што се произведе, како би се очувала плодност, влажности и квалитет земљишта.

Говорећи о исплативости коришћења биомасе, најважније је да се она најпре употреби у региону, а сав вишак да се спрема за извоз. Најбитније тржиште биомасе је сектор грејања, од топлана, преко јавних институција, индустријских постројења до приватних домаћинстава. Биомаса може бити коришћена за производњу електричне и топлотне енергије и за производњу транспортних горива.

Један од закључака који је др Хајнц Копец истакао као резултат анализе стања по питању биомасе у Војводини је и то да би било добро основати Агенцију за биоенергију, која би имала саветодавну улогу и пружала финансијску подршку развоју производње и примене биомасе, а чији би задатак био и да се промовише идеја о производњи и извозу опреме за котлове на биомасу.

Предложено је да се у Акциони план унесу и могућности коришћења животињског отпада за производњу биоенергије, као и засади брзорастућих шума, те постројења за коришћење комбинованог биљног и животињског отпада. Овако добијена енергија могла би да се користи за загревање воде, у пластеницима, на фармама, а такође, на овај начин водило би се рачуна и о заштити животне средине.

Као један од проблема због којих биомаса није у широкој примени код нас наведена је законска регулатива, као и недовољна сарадња између пољопривредног сектора и сектора шумарства, уз подршку државних органа. Такође, неопходно је обезбедити и сигурно снабдевање биомасом, интензивирати развој индустрије – производњу пелета, те развити домаће тржиште за потрошњу овог производа.

fixed-img