Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 07.05.2015

Кикинда: Др Латиновић – Изградња клиничко- болничког центра у Новом Саду решила би листе чекања

20150507_114418

Читај ми

Читај ми
AA

Кикинда: Др Латиновић – Изградња клиничко- болничког центра у Новом Саду решила би листе чекања

Примаријус др Радован Латиновић, заменик покрајинског секретара за здравство, социјалну политику и демографију, посетио је данас Општу болницу у Кикинди како би стекао увид у опште стање у овој установи.
У последњих 16 месеци Покрајински секретаријат за здравство и Управа за капитална улагања су у ову болницу уложили 43 милиона динара и то искључиво у медицинску опрему, чиме је постигнут виши ниво здравствене заштите и квалитет медицинских услуга.
„Покрајински секретаријат за здравство,социјалну политику и демографију обезбедио је средства за куповину гинеколошке столице,колоноскопа за службу гастроентереологије, ЦР система за дигитализацију радиолошке службе, ултразвучног апарата са три различите сонде, цев за ЦТ скенер и комплетно опремљено санитетско возило“, рекао је др Милан Митрић, директор Опште болнице Кикинда.
Митрић је додао да је списак опреме која је набављена подугачак, али да ни у једној установи опрема не вреди много без стручног кадра, те је изнео податак да се на специјализацији у кикиндској болници тренутно налазе 22 млада лекара.
Прим. др Радован Латиновић је задовољан резултатима који су постигнути куповином нових апарата и адапатацијом појединих одељења.
„Циљ нам је био да инвестирамо у опрему која би знатно подигла ниво здравствених услуга. У овој болници је опрема у функцији захваљујући обучености стручног кадра који је користи како у дијагностичком, тако и у терапијском смислу. Настојање нашег Секретаријата је да становништво, односно корисници услуга здравствене заштите буду задовољни, под тим мислим да се смање листе чекања, као и да се подигне ниво здравствених услуга“, додао је Латиновић.
Говорећи о вечито актуелној теми – листама чекања у АП Војводини, др Латиновић је нагласио да је Нови Сад у великом проблему, јер је својевремено направљен један пропуст, тј. у Новом Саду не постоји ни једна установа секундарног нивоа здравствене заштите односно општа болница, тако да сви Новосађани који крену у лечење или превентивно очување здравља са примарног нивоа, из Дома здравља, одлазе директно у неки од института или клиника, дакле на терцијарни ниво здравствене заштите, стварајући тиме гужве у установама на које пуно право има сваки становник Војводине.
„ Дакле, оно што недостаје целој Војводини јесте клиничко болнички центар у Новом Саду, који би растеретио институте у Новом Саду и Сремској Каменици и клинике Клиничког центра Војводине и тиме значајно умањио број пацијената на листама чекања и омогућио бржи и лакши приступ свим пацијентима овим установама,“ – казао је др Радован Латиновић.
Осим тога, листе чекања се скраћују и адекватним бројем неопходне медицинске опреме, као и бројем и квалитетом кадра.
Покрајински секретаријат је свим установама чији је оснивач финанирао поступак акредитације. У Кикиндској болници је овај поступак при крају. Подсетимо, акредитација је поступак оцењивања квалитета рада здравствене установе на основу примене утврђених стандарда рада здравствене установе у одређеној области здравствене заштите, односно грани медицине. Када организација добије акредитацију то не гарантује да неће имати никакве пропусте, већ да уколико се и када такви пропусти догоде, она поседује успостављен систем који их открива, исправља и настоји да обезбеди да не дође до њиховог понављања.

fixed-img