Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 18.04.2019

Конференција о унапређењу енергетске ефикасности у зградарству

18042019_energetika_1

Читај ми

Читај ми
AA

У Новом Саду данас је одржана регионална конференција „Унапређење енергетске ефикасности у зградарству“, на којој су се окупили представници локалних самоуправа који су задужени за инвестиције и енергетску ефикасност, енергетски менаџери, као и представници основних и средњих школа у АП Војводини.

Државни секретар Министарства рударства и енергетике Стевица Деђански је изјавио да је важно да се локалне самоуправе упознају са значајем ове области, која је уврштена и у националну стратегију развоја. Он је рекао да се енергетска ефикасност подстиче путем републичког Буџетског фонда, који сваке године располаже са све више финансијских средстава. Навео је, такође, да се тренутно ради и на формирању фонда, за који се очекује да почне са радом од следеће године са око 10 милиона евра, а да је значајну подршку пружила и Европска комисија са бесповратних 30 милиона евра за наредне две године.

„Важно је стога да, поред тога што додељујемо паре за унапређење енергетске ефикасности, имамо и мерљивост и повратне резултате и зато нам је и потребан систем енергетских менаџера у локалним самоуправама и зато је важна и данашња конференција“, нагласио је Деђански.

Према речима помоћника покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Славољуба Арсенијевића, овај секретаријат сваке године издваја средства за подизање енергетске ефикасности, поготову школских објеката, којих у Војводини, заједно са предшколским установама има око 900.

„На данашњој конференцији биће представљен софтверски калкулатор за анализу примене мера енергетске ефикасности на школским објектима. Ови алати су намењени управо томе да помогну људима у школама који се баве уштедема, финансијама и санацијом, да утврде своје приоритете, како би се средства пласирала на право место и на прави начин“, рекао је Арсенијевић.

Он је још додао да је у Војводини у овој области направљен искорак. У мају ће бити расписан нови конкурс за анализу енергетске ефикасности јавних зграда, на коме ће бити додељивана средства добијена од Европске банке за обнову и развој у износу од 100.000 евра.

Конференцију су организовали Стална конференција градова и општина и Архитектонски факултет Универзитета у Београду, у сарадњи и уз подршку пројекта Српско-немачке развојне сарадње „Енергетска ефикасност у јавним зградама“, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у блиској сарадњи са Министарством рударства и енергетике. Подршку у реализацији овог догађаја пружио је и Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај АП Војводине.

Партнери и сарадници пројекта „Енергетска ефикасност у јавним зградама“ говорили су о унапређењу регулаторног оквира у области енергетске ефикасности, развијању алата за анализу улагања у обнову школа, обуци домара и запослених у школама и вртићима, јачању капацитета јединица локалне самоуправе у области енергетске ефикасности у зградарству, функционисању Платформе знања за енергетску ефикасност и другим активностима реализованим у оквиру овог пројекта.

fixed-img