Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 25.08.2015

Кроз примере добре праксе до боље информисаности о европским пројектима и њиховој имплементацији

2015-08-25 konferencija NAR

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Весна Пиперски-Туцаков, говорећи на данашњој конференцији за новинаре у Заводу за културу војвођанских Русина, поводом пројекта Новинарске асоцијације Русина НАР “Примери добре праксе – путоказ разумевања”, истакла је да ресорни секретаријат подржава организације цивилног друштва кроз годишње конкурсе.
– Циљ конкурса кроз који смо суфинансирали пројекте невладиних организација је био што боља информисаност грађана у локалним самоуправама о Европској унији, јер разумевање процеса европских интеграција није на високом нивоу и широј јавности треба пружити што више информација шта то конкретно значи и шта да очекују, а поготово који је утицај реализованих европских пројеката на свакодневни живот грађана. Грађани мало знају о вредностима и фондовима Европске уније и треба приближити грађанима које промене европски пројекти у локалној заједници треба да изазову и чему програми треба да допринесу – истакла је подсекретарка Весна Пиперски-Туцаков.

По њеним речима, слични пројекти су реализовани од стране Независног друштва новинара Војводине, где је циљ био, кроз медије, упознати грађане шта је из фондова ЕУ реализовано у њиховим срединама, а то је и за Секретаријат важно, да се прикаже колико су грађани упознати са том темом, колико је средстава уложено из европских фондова и шта је потребно да би се припремили пројекти за следеће позиве. Центар локалне демократије у Суботици ради на пројекту који треба да пружи информације колико су представници локалних администрација упознати са фондовима Европске уније, а потребно је унапредити управљање пројектима што ће бити реализовано кроз последњи конкурс који је Секретаријат расписао, а тиче се увођења јединственог информационог система и обједињавање базе података у вези пројеката.

– Ваш пројекат је део овог процеса који се тиче повећања видљивости самог тока придруживања Србије Европској унији, а Секретаријат поможе организацијама цивилног друштва кроз повећање њиховог капацитета, у чему учествује и Канцеларија TACSO у Србији. Секретаријат сарађује и са Канцеларијом за развој цивилног друштва који је недавно спровео јавну расправу о Стратегији за унапређење окружења за цивилни сектор и потребно је и да ваше удруђење узме активно учешће у његовој имплементацији кроз Акциони план – истакла је Весна Пиперски-Туцаков.

Пројекат “Примери добре праксе – путоказ разумевања” је подржан од стране Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и TACSО, а биће реализован до краја октобра, кроз седам радијских емисија који ће бити дистрибуирани локалним медијима, где ће бити обрађени примери добре праксе кроз имплементиране европске пројекте или оне које су у току у локалним самоуправама широм Војводине за перод од 2007. до 2015. године.
Како је истакла Јелена Перковић испред НАР-а, осим рада на пројектним активностима, кроз овај пројекат Новинарска асоцијација Русина гради и своје капацитете.
– Неколико критеријума су имали утицај на селекцију и одабир пројеката, а то су територијална, односно локална заступљеност, као и то да су пројекти недавно завршени или је у току њихова имплементација, и трећи критеријум је био да локални електронски медији могу да пласирају ове емисије – нагласила је Јелена Перковић.

Пројекат је подржан од стране ресорног Секретаријата са 138 хиљада динара, а укупно је Секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоупаву по Конкурсу за допринос унапређењу знања и разумевања процеса европских интеграција издвојио око 2,9 милиона динара.

fixed-img