Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 21.01.2014

Кроз Програм развоја анализирани потенцијали и могућности Војводине

1390299183162

Читај ми

Читај ми
AA

Трећа у низу јавних расправа на тему Програма развоја Војводине одржана је данас у Панчеву. Помоћник покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Радоњић изјавио је на скупу да је суштина програма прилагођавање систему Европске уније, као и да је ово кључни документ са територије Војводине са анализом потенцијала и могућности којима Покрајина располаже.

– Данашња јавна расправа се одржава у битном тренутку, јер истовремено почиње и прва међувладина конференција у Бриселу, којом се отвара процес преговарања, приступања и придруживања Србије Европској унији. Документ о ком разговарамо је од изузетног значаја за све округе у Војводини и за свих 45 градова и општина. Овакви документи и поступци су у пракса у Европској унији и омогућавају да се уоче недостаци, препознају могућности и дефинишу приоритети – изјавио је Александар Радоњић и додао да Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу финансира израду стратешких докумената у свим општинама, односно ревизију постојећих, где свака локална самоуправа треба за себе да одреди приоритете.
Како је напоменуо помоћник покрајинског секретара, од данас почињемо да се прилагођавамо систему Европске уније, а према поменутом документу радиће сви секретаријати у Влади, тј. према четири дефинисана приоритета, а то су развој људских ресурса, развој инфраструктуре, привредни раст и развој институција.
Градоначелник Панчева Павле Раданов рекао је да је Јужнобанатски округ претежно пољопривредно подручје и како је напоменуо, план за град Панчево огледа се у 3 тачке: постојећа предузећа одржати у функцији, затим затворене фабрике оживети новим инвестицијама и формирати индустријску зону.
План развоја Војводине присутнима је представила Валентина Иванић, директорка Агенције за регионални развој АП Војводине, напоменувши да је циљ са се на крају седмогодишњег периода елиминишу разлике у регионалном развоју.
– Регионална политика је политика проширења Европске уније. Мере и активности за реализацију Програма развоја су постављене у оквиру његових приоритета – рекла је Валентина Иванић, презентујући снаге и слабости Јужнобанатског округа, које се подједнако налазе у привреди, инфраструктури и екологији.

fixed-img