Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 03.11.2016

„Кутија сећања“ као спомен трагедије сомборских Јевреја

02112016_izlozba_1

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић присуствовао је синоћ у Градском музеју у Сомбору отварању изложбе „Кутија сећања“ која говори о животу сомборске јеврејске породице Дрелих.

Изложбу, коју чине документа и слике те породице, отворио је професор др Милан Ристовић, а она је реализована на основу заједничког пројекта музеја свих република бивше Југославије, а на иницијативу државног музеја Аушвиц Биркенау из Пољске. Ујединила их је испреплетаност живота и судбина заточеника који су у злогласни концентрациони логор смрти одведени са простора бивше Југославије.

После обиласка поставке, др Кузмановић је рекао да је утисак дубоко потресан „јер сви знамо пуно о њиховим трагедијама уопште, али када видите да је реч о једном човеку, о једном детету, схватите сав ужас онога што се догађало“.

„Јеврејски народ, као изабран и посебан у својој култури, историји и религији, није заслужио оваква страдања Само у Сомбору је од преко 1.200 његових припадника после 1945. године остало једва стотињак, да би та заједница данас бројала свега 50 чланова“, додао је Кузмановић.

Отварајући изложбу, др Ристовић је рекао да данас породица какви су били Дрелихови има сваки град у Војводини. Испред те породице присутнима се обратила Михал Тулпан, која је и сачувала богату породичну заоставштину. У њој се нашао велики број фотографија, докумената, па чак и неколико важних предмета.

Отварању су присуствовали и заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић, члан Градског већа Сомбора задужен за културу и образовање Немања Сарач и председница Јеврејске општине Града Сомбора Сандра Папо- Фишер.

fixed-img