Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 24.05.2018

Кузмановић: Очување идентитета Срба изван Србије је трајан приоритет

24052018_priznanje_1

Читај ми

Читај ми
AA

У оквиру свечаности уприличене синоћ у Вуковару поводом 20. годишњице оснивања Заједничког већа општина (ЗВО), признања за допринос мисији те институције уручена су Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и заменику покрајинског секретара др Небојши Кузмановићу.

Захвалност Покрајинском секретаријату ЗВО је исказало додељивањем Повеље, док је Кузмановић који је синоћ примио оба признања, награђен Плакетом за допринос унапређењу положаја, живота и рада и неговању културе, језика, обичаја и ћириличког писма српске заједнице у источном делу Републике Хрватске.

„Подршка очувању идентитета припадника српског народа који живи изван граница Републике Србије, један од трајних приоритета не само нашег Секретаријата, него и Покрајинске владе у целини. С друге стране, свако од нас појединачно има обавезу да томе допринесе у највећој могућој мери“, рекао је Кузмановић поздрављајући учеснике свечаности.

Он се осврнуо и на функционисање ЗВО, оценивши да та институција може да послужи као модел за уређења не само међунационалних, него и укупних друштвених односа и у другим срединама које се суочавају са проблемима сличним онима који, још увек, оптерећују односе Срба и Хрвата.

Повеље ЗВО синоћ су додељене и Министарству културе и информисања и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Свечаности су присуствовали и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак, представници више управних округа и општина у Републици Србији, председник Српског народног већа и саборски заступник Милорад Пуповац, изасланик председнице Републике Хрватске Ивица Вркић и изасланик председника хрватске владе Дражен Милинковић.

У културно-уметничком делу програма посвећеног 20. годишњици оснивања ЗВО наступио је оркестар Радио-Телевизије Војводине.

fixed-img