Picture of the authorPicture of the author
/ , недеља, 01.10.2017

Кузмановић отворио „Пештански књижевни омнибус“

01102017_Kuzmanovic_2

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић јуче је у свечаној сали палате Текелијанум, у Будимпешти отворио манифестацију “Пештански књижевни омнибус”.
Обраћајући се учесницима и посетиоцима програма, он је истакао да су обавеза и привилегија тог секратаријата да, у складу са својим могућностима, подржава не само културни живот у Војводини, већ и програме и акције Срба у земљама нашег региона, пре свега путем праведне расподеле буџетских средстава њиховим удружењима, односно пројектима.
Пошто је представио делокруг и најважније активности Секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама, др Кузмановић је позвао представнике српских организација из земаља нашег региона да се јаве на конкурсе ресорног секретаријата.
Он је оценио да су активности којима је посвећен Српски културни центар у Мађарској осмишљене и да се реализују на високом нивоу и као веома важну истакао чињеницу да су ентузијазам и воља овде врло присутни што, како је рекао, није сучај у свим српским срединама изван матичне државе.
Др Небојша Кузмановић је у име Владе Војводине поклонио неколико комплета књига српским институцијама у Будимпешти, а затим се публици представио и као књижевни стравалац, прочитавши свој есеј “Моћ речи”.
Сусрет књижевника један је од централних програма у оквиру традиционалне манифестације “Месец српске културе у Мађарској”,која се овим сусретом званично и затворила. Културни и документациони центар Срба у Мађарској, који је организатор читаве серије програма у оквиру ове све популарније манифестације из Србије, Мађарске, Румуније, Немачке, Аустрије, Холандије, Црне Горе, Босне и Херцеговине Републике Српске и Турске, су током претходна два дана представили своје стваралаштво.
На почетку манифестације “Пештански књижевни омнибус”, присутне је поздравио и председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, који је уједно прочитао неколико песама из свог књижевног опуса, а затим су се на сцени свечане сале Текелијанума, током двоипочастовног књижевног маратона, смењивали гостујући и домаћи писци.
Приказ књиге “Са српског лимба” представили су књижевници Славомир Гвозденовић и Петар Милошевић, која је преведена на четири језика, а своју поезију читала је и турска песникиња Хилал Карахан.

fixed-img