Picture of the authorPicture of the author
/ , недеља, 12.03.2017

Kузмановић положио венац на споменик Михајлу Пупину

12032017_Idvor1

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом 82. годишњице од смрти великог српског научника Михајла Идворског Пупина (Идвор, 9. октобар 1854. – Њујорк, 12. март 1935.), у православној цркви Светих благовести у Идвору данас је служен парастос и положени су венци на његов споменик подигнут у црквеној порти.
Научник светског гласа крштен је управо у тој цркви, а у име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, венац на његов споменик положио је заменик секретара др Небојша Кузмановић.
Као омаж великану, у „Народном дому Михајла И. Пупина” у Идвору одржана је свечана академија, а промовисана је и монографија „Научник и патриота Михајло Идворски Пупин“. Штампање тог капиталног издања, чији аутори су Драгољуб Мартиновић и Драгољуб Цуцић, подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Говорећи о лику и делу Михајла Пупина, Младен Божић, председник Фондације „Младен Селак“ која је пре две године штампала његову аутобиографију „Од пашњака до научењака“ и цео тираж бесплатно поделила основним школама у Србији, посебно је подвукао Пупинов однос према народу из ког је потекао.
„Позната је његова историјска улога у разграничењу Србије и Румуније у Банату после Првог светског рата. Оснивао је и фондове за помоћ ђацима у старој Србији и Македонији, помагао ученике у Идвору, награђивао наше ратар“, рекао је, уз остало, Божић.
Михало Пупин је, иначе, светску славу стекао у САД, где је био професор њујошког Колумбија универзитета, а највећи научни допринос дао је у областима телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, рендгенологије и електротехнике.

fixed-img