Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 07.07.2017

Кузмановић: За културу не сме да буде малих и великих средина

07

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник секретара за јавно информисање, медије и аналитику Ђорђе Вукмировић, присуствовали су синоћ у Фекетићу коцерту „На таласима љубави и доброте“, Фолклорног ансамбла „Венац“ из руског града Костроме.

Поздрављајући присутне, Кузмановић је рекао да је богат културни живот Фекетића, чији део је и наступ гостију из Русије, потврда да, када је о култури реч, нема и не сме да буде малих и великих средина.

„Култура станује свуда, јер станује у људима и њихова је вечна потреба. Зато је и њена деметрополизација од изузетног значаја и то је једна од основних одредница политике и нашег Секретаријата“, додао је заменик покрајинског секретара.

Он се посебно осврнуо и на дубоке везе руског и српског народа које су најочигледнију потврду добиле у сјајном и дубоким међусобним емоцијама обележеном концерту гостију из Костроме који, иначе, сами финансирају своје доласке у Србију, а поред Фекетића гостовали су и у Апатину, Врбасу и Бачкој Паланци.

„Нико од нас нема дилеме око европског пута наше земље, али нико од нас, чак и да хоће, не може наш народ и нашу земљу да измести из благотворног духовног озрачја великог руског народа и велике Русије, Русије Достојевског, Толстоја, Чехова, Шолохова“, нагласио је Кузмановић.

Организатор гостовања ансамбла „Венац“, а тиме и концерта у Фекетићу је, иначе, Друштво српско-руског пријатељства „Тихи Дон“, названо по чувеном роману нобеловца Михаила Шолохова, а до краја овог лета у том месту ће бити организована још једна, не само у локалним оквирима значајна манифестација.

„Реч је о `Госпојинским данима` које организује наше Друштво `Душан силни` и за које смо добили и подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Они ће бити одржани крајем августа и трајаће шест дана“, објашњава професорка Ксенија Кустудић-Ђукић, чланица Општинског већа општине Мали Иђош задужена за културу.

fixed-img