Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 09.05.2014

Лајчак: Војводина може да служи као модел за читаву ЕУ

LAJCSAKMIROSLAV

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 9. мај – У оквиру велике међународне конференције “Словаци и Срби – историја и садашњост“, Скупштину АП Војводине данас је посетио Мирослав Лајчак, министар спољних и европских послова Републике Словачке.

На састанку са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором и потпредседницима Аном Томановом Макановом, Браниславом Белић, Ђорђем Милићевићем и Миливојем Вребаловим, Лајчак је изразио велико задовољство због одржавања ове конференције.

Након састанка, на конференцији за новинаре, председник Пастор је истакао да је са министром Лајчаком разговарао о напорима, за које је убеђен да ће уродити плодом, по питању усклађивања Статута АПВ са одлуком УСС, до 6. јуна.

“Разговарли смо и о стању у вези са израдом закона о финансирању и закона о надлежностима Војводине. Такође, разговарали смо и о томе како стоје ствари везано за Закон о националним саветима националних мањина, у светлу одлуке УСС. Рекао сам да ће у веома кратком временском периоду Народна скупштина Републике Србије усвојити закон којим ће створити претпоставке за расписивање избора за националне савете на јесен, а у овој години ће се још једном приступити измени тог закона, како би се сачували сви елементи постојећих мањинскиих права, које је могуће сачувати на бази одлуке УСС”, рекао је Пастор и додао да је са Лајчаком разговарао и о европским интеграцијима Републике Србије, са аспекта АП Војводине.

“Са великим задовољством и захвалношћу могу да кажем да је министар био веома отворен и предусретљив у смислу подршке словачке Владе и институција Словачке, за пренос искустава и знања, за оспособљавање наших људи како би што стручније допринели овом процесу. Договорили смо се да ћемо ту могућност са захвалносцу и користити”, рекао је Пастор.

Министар Лајчак је истакао да је пре посете Војводини, данас у Београду имао веома значајне сусрете са највшим руководством наше земље.

“Честитам Скупштини Војводине и свима који су допринели томе да је урађен један озбиљан посао на усклађивању законских аката и легислатива са одлукама УСС. То је заиста један израз одговорности и мудрости. На састанку смо говорили и о томе како Словачка и њени региони својим искуствима могу да помогну Војводини у испуњавању европских стандарда, посебно у коришћењу финансијских могућности које ЕУ нуди већ у овој фази преговора са Републиком Србијом”, рекао је Лајчак. Он је нагласио да му је веома драго што је имао прилику да присуствује конференцији која се бави заједничким животом Словака и Срба, у прошлости и садашњости.

“Сви знамо колико је важно питање националних мањина, али се већином тим питањем бавимо у негативном контексту. Драго ми је да смо нашли време и капацитет да говоримо о мањинама и заједничком животу већинског народа и мањина као о нечему позитивном. Убеђен сам, на основу мојих властитих искустава, да Војводина може да служи као модел за читаву Европу. Само треба више о томе да се говори и више о томе да се зна. Република Србија јесте један од лидера по том питању на европском нивоу и драго ми је да представници Срба, Словака и међународних организација данас имају прилику и могућност да говоре о најразличитијим аспектима заједничког живота. Верујем да ћемо наставити да ћемо поруке које су се чуле и на данашњој конференцији наставити да ширимо. Да се стварно види да, иако Србија има пуно тога да учи од Европе, и ова земља има чему да научи Европу”, истакао је Лајчак.

Потпредседница Скупштине АП Војводине и председница Националног савета словачке националне мањине Ана Томанова-Маканова истакла је да су на данашњој конференцији учесници покушали да одговоре на питање колико и да ли довољно познајемо историју односа Словака и Срба и добре односе две државе.

„Увек има простора за истраживање, а ја верујем да што дубље познајемо проблематику, боље ћемо моћи да се окренемо будућности. Ова конференција је резултирала усвојеним меморандумом и закључцима у којима се слажемо да су односи две државе традиционално добри и да те односе треба неговати, јер без међусобног отварања и комуникације нећемо моћи бити активни учесници процеса који је започет, а то је дугачак процес наше интеграције у породицу европских народа“, рекла је Томанова-Маканова.

Она је поручила да је словачка национална заједница интегративна заједница, те да су спремни да буду корисни грађани Србије и Војводине и помогну да преговарачки процес са ЕУ, а нарочито поглавља 23 и 24 која ће се ускоро отворити и која се односе на права националних заједница, буде успешно окончан.

fixed-img