Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 18.10.2013

Михизова награда за драмско стваралаштво уручена Милану Марковићу Матису

17102013_Mihizova_nagrada 05

Читај ми

Читај ми
AA

Девета по реду Михизова награда за драмско стваралаштво уручена је, у Српској читаоници у Иригу, овогодишњем добитнику Милану Марковићу Матису, драмском аутору из Београда. На дан рођења Борислава Михајловића Михиза, књижевника, есејисте и књижевног критичара, награду је Марковићу уручила прва добитница тог престижног признања, позната драмска списатељица Милена Марковић.

Милану Марковићу Матису, награда је додељена за досадашњи остварени опус. Како у својој одлуци истиче жири Михизове награде, у чијем саставу су били позоришна критичарка Даринка Николић, редитељка Ксенија Крнајски и театролог Светислав Јованов, досадашњи Марковићев опус представља својим континуитетом, тематском разноврсношћу и стилском уверљивошћу, оличење преображаја и сазревања најновије српске драме.

Марковићева остварења, међу којима се посебно истичу „Добро јутро, господине Зеко“ (2005), „Добар дечак”/Hyvä boy“ (2008), „Да нам живи, живи рад“ (2010), и „Маја и ја и Маја“ (2012), доживела су извођења на сценама позоришта „Душко Радовић“, Атељеа 212, Српског народног позоришта и Цанкарјевог дома (Словенија). Према мишљењу критике у Марковићевим драмама преплићу се фантастика са црним хумором, иронија са психолошким анализама и наглашен критички ангажман са експерименталном, али увек сценски атрактивном формом. Што се тиче ангажмана, значајно је поменути политички перформанс „Они живе“, који је Марковић урадио заједно са Мајом Пелевић, 2012. године.

Председник жирија Михизове награде Светислав Јованов, истакао је да досадашњи Марковићев опус представља једну типичну причу савременог и перспективног српског драматичара. Јованов је напоменуо да је Милан Марковић Матис, у последње три-четири године, увек био у најужој конкуренцији за доделу Михизове награде.

„Док су неки добитници до тог признања стигли „брзим, снажним бљеском“, други су до њега дошли у „једно два-три све постојанија корака“. Међутим, за разлику од свих њих, до онога, што до сада можемо видети и прочитати од дела Милана Марковића Матиса, овај драматичар је стигао стварајући „један координатни систем, у коме се не зна шта је убедљивије, да ли оно што до сада објављено, или оно што је постављено на сцени“, навео је Јованов додавши да је реч о писцу, који бринући се о растакању форме, све више и све уверљивије постаје актуелан и ангажован, што се можда најбоље може видети у делима „Добар дечак / Hyvä boy“, „Да нам живи, живи рад“, и „Маја и ја и Маја“.

Лауреат Михизове награде Милан Марковић Матис захвалио се на том значајном признању, које, према његовим речима, представља „светло у тренутку када на културно-уметничкој сцени Србије влада мрак“.

Михизову награду за драмско стваралаштво од 2005. године додељују Фонд „Борислав Михајловић Михиз“ и Српска читаоница у Иригу, а под покровитељством Владе АП Војводине.

Поред Милана Марковића Матиса, досадашњи добитници Михизове награде су Милена Марковић, Маја Пелевић, Миња Богавац, Марија Караклајић, Милица Пилетић, Јордан Цветановић, Тања Шљивар и Оливер Фрљић.

fixed-img