Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 18.05.2015

Милион динара за пројекте ромских невладиних организација

18052015 Ugovori 01

Читај ми

Читај ми
AA

Представници непрофитних организација и удружења грађана чији су оснивачи и власници Роми и Ромкиње, потписали су данас уговоре са Покрајинским секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова, за реализацију пројеката намењених оснаживању, спречавању дискриминације и побољшању положаја ромске популације Србији, односно АП Војводини. Укупан износ додељених средстава је милион динара, а 16 пројеката изабраних на конкурсу ће бити реализовани у великом броју места у покрајини. Одабрани пројекти су у складу са опредељењем Покрајинске владе за инклузију ромске популације у друштво, подизање свести о важности стицања образовања и професионалних вештина, а с циљем стварања могућности за запошљавање.

Помоћница покрајинског секретара за област унапређења положаја Рома Славица Денић, рекла је овом приликом да је и поред ограничених средстава за ове намене, Секретаријат ипак реализовао неколико веома значајних конкурса којима се знатно унапређује положај ромске заједнице, почев од деце, преко невладиног сектора, па све до предузетништва.

,,Данас потписујемо уговоре са 16 ромских невладиних организација. Ово је већ трећи конкурс који је Секретаријат за привреду расписао за ову намену, при чему је на претходна два подржана 31 организација, што са данашњим добитницима представља значајан број пројеката из програма који су намењени унапређењу положаја Рома и Ромкиња у Војводини. Конкурси намењени невладином сектору су важни, јер се на тај начин укључује шира заједница у процес интеграције Рома“, истакла је ресорна помоћница, уз податак да постоје још три конкурса Секретаријата који су намењени Ромима, тачније локалним самоуправама: за образовање ромске деце, за куповину уџбеника од 5. до 8. разреда основне школе, потом конкурс за израду локалних акционих планова за Роме, и први пут ове године, расписан је и конкурс за стамбено збрињавање Рома.

Покрајински секретаријат је путем овог конкурса настојао да подржи програме и активности којима се афирмише имплементација и примена Стратегије за унапређивање положаја Рома на територији АП Војводине.

fixed-img