Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 13.11.2013

Миливој Вребалов са полазницима програма „Примењена дипломатија 2013/2014, Нови Сад“, у Скупштини АПВ

DSCI0053

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов присуствовао је данас свечаном почетку реализације Пројекта под називом „Примењена дипломатија 2013/2014, Нови Сад“, која је одржана у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине.

Пројекат „Примењена дипломатија“, представља вид допунске политичке едукације за студенте и студенткиње завршних година факултета Универзитета у Новом Саду, са циљем да им се омогући додатно и неформално образовање које ће им обезбедити стицање практичног искуства у области дипломатије, а које не могу добити на матичним факултетима. Након дванаест успешних година спровођења тог пројекта у граду Београду, у организацији „Генерације 21“ и уз подршку Европског покрета у Србији и Фондације Фриедрицх Еберт, ове године програм примењене дипломатије први пут је започет у Војводини и Новом Саду. Намера организатора је да се кроз панел-дискусије, радионице и посете различитим институцијама омогући конструктиван дијалог, размена мишљења, пренос знања, вештина, тачних и корисних информаија „из прве руке“, у области међународних односа и дипломатије.

Полазници имају прилику да кроз рад у малој групи остваре непосредне контакте са страним и домаћим, бившим и садашњим дипломатама и стручњацима, али и са својим колегама и будућим сарадницима. Поздрављајући госте и младе полазнике Примењене дипломатије, потпредседник покрајинске Скупштине и домаћин данашњег скупа Миливој Вребалов изразио је задовољство што је тај програм почео да се реализује у Војводини и рекао да је покрајински парламант право место за то. Он је изразио наду да ће полазници добро овладати знањем из области међународне комуникације и дипломатије и да ће у наредном периоду бити у могућности да успешно представљају нашу земљу и креирају њену будућност. „ Ви сте наши студенти и наша будућност и од вас очекујемо да у неком наредном периоду успешно креирате нашу будућност. Оно што данас учите у књигама често је застарело или није примењиво у пракси, а оваквим начином едукације као што вам нуди програм „Примењене дипломатије“ имаћете јединствену могућност да из прве руке од искусних бивших или садашњих дипломата научите и оно што је веома важно, некада чак и кључно у изградњи добрих међународних односа и оно што нећете моћи да нађете у књигама. Оваква комуникација коју ћете имати са дипломатама, сигурно ће вам помоћи да боље усавршите вештине добре дипломатске комуникације и доброг представљања у јавности, као и да додатно усавршите ваша знања и све то да једног дана када ви будете у прилици да представљате нашу земљу, примените у свом раду. Ја вам у томе желим успешан рад“, рекао је у свом обраћању потпредседник војвођанске Скупштине Миливој Вребалов. Након свечаног отварања и обраћања потпредседника Вребалова и организатора скупа, одржано је и прво предавање на тему “Спољна политика Србије (како се формира, ко су актери, улога јавности и цивилног друштва). Предавач је био бивши амбассадор Републике Србије у Словенији и Јапану, др Предраг Филипов.

Пројекат „Примењена дипломатија 2013/2014, Нови Сад“, чија је реализација данас започела у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, подржан је од стране Регионалне развојне агенције Бачка и Фонда Европски послови, Владе Аутономне Покрајине Војводине.

fixed-img