Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 04.11.2015

Министар унутрашњих послова Баден Виртемберга Рајнхолд Гал посетио Скупштину АПВ

badenvirtemberg

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, заједно са шефовима и представницима посланичких група у Скупштини АПВ, разговарао је данас са делегацијом немачке покрајине Баден-Виртемберг, коју је предводио министар унутрашњих послова Рајнхолд Гал.

Министар Гал, који борави у вишедневној посети Републици Србији, и његови сарадници изразили су задовољство због могућности да посете и Скупштину и Владу АП Војводине, а посебно су били заинтересовани за теме које се односе на досадашњу сарадњу Војводине и Баден Виртемберга, положај и права националних заједница у Војводини и питања у вези са надлежностима покрајине.

Председник Пастор истакао је да се Војводина поноси својом традицијом и вишенационалношћу, те да законски оквири и решења која се односе на положај и права националних заједница, у областима образовања, информисања, културе, употребе језика и писма могу да послуже као пример у региону.

Председник Пастор и министар Гал су као веома добре и интензивне оценили партнерске односе између Војводине и Баден Виртемберга, који перманентно трају од 2002. године, а крунисани су и прошлогодишњим потписивањем Заједничке изјаве о намерама између два парламента.

„Заједничким радом и амбицијом створили смо институционални оквир који у пуној мери олакшава и омогућава сарадњу у различитим областима и веома смо задовољни што је та сарадња попуњена и конкретним садржајима“, истакао је Пастор. На састанку је оцењено је да је велики потенцијал у продубљивању сарадње могуће остварити кроз Дунавску стратегију, с обзиром на то да су обе покрајине, као и Немачка и Република Србија, од самог почетка активни учесници процеса успоставља активне сарадње дуж дунавског слива.

Чланови обе делегације истакли су улогу немачке националне заједнице из Војводине у успостављању и одржавању блиских односа и веза, као и улогу удружења Подунавских Шваба, чији су чланови дали почетни импулс и подршку овој сарадњи.

Састанку су, поред чланова делегације Баден Виртемберга, писуствовали и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, председник и председник ИО Националног савета немачке националне мањине Ласло Мандлер Генце и Антон Бек, као и шефови и представници посланичких група у Скупштини АПВ Борислав Новаковић, Павле Будаков, Предраг Матејин, Душан Јаковљев, Илона Пелт и Милош Гагић.

fixed-img