Picture of the authorPicture of the author
/ , недеља, 05.03.2017

На Фестивалу „Корнелије” у Сремским Карловцима 13 хорова

image-0-02-05-e82d2f4d2cad1d23537d90fec5400d5b40a9c8f946e6c86a0362a4f47a14352f-V

Читај ми

Читај ми
AA

Фестивал хорске црквене и световне музике “Корнелије” отворен је синоћ у Саборној цркви у Сремским Карловцима, као центру српске духовности и црквене музике. Присутне на отварању поздравио је и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић.
Фестивал је званично отворио епископ сремски Василије, са чијим благословом се та смотра и одржава. Он је, уз остало, рекао да је црквена песма један од начина молитве човекове с Богом и зато је треба доживети и осетити.
„Корнелије“ је данас једини фестивал хорске црквене и световне музике на територији Војводине,са традицијом дужом од десет година. Посвећен је Корнелију Станковићу, нашем највећем композитору 19. Века који јеи ударио темеље српске црквене музике, нарочито хорске.
Фестивал је конципиран као дводневна манифестација, па је синоћ, после празничног бденија, у Саборној цркви одржан ревијални део фестивала, на ком су наступили прошлогодишњи победник, хор Епархије сремске “Свети Николај” , и гостујући хорови – “Србадија” из Бијељине и Београдски мадригалисти.
У наставку је следио такмичарски део, у којем су наступили Мешовити хор „Свети Арсеније“ из Сремских Карловаца, Прво београдско певачко друштво, Хор „Свети Сава“ из Сремске Митровице, „Свети Великомученик Георгије“ из Бечеја, „Свети Рафаило Банатски“ из Зрењанина, СПД „Острог“ из Нових Бановаца, „Свети Андреј Првозвани“ из Батајнице, „Покров Пресвете Богородице“ из Сурчина и „Сион“ из Сремске Каменице. На крају се се представили и чланови хора Карловачке богословије.
Програмом је предвиђено да се данас, на завршници фестивала, у Карловачкој гимназији одржи концерт гостујућих хорова.
Карактеристика овог фестивала је и то што се сви учесници изводе једну новуи композицију. Ове године је то тропар Светог Сименоа Миротичивог, који је за ову прилику компоновала млада диригенткиња дечјег хора при Саборној цркви, Александра Раденовић, а поводом осам векова постојања пећке Патријаршије.
Покровитељ фестивала је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

fixed-img