Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 11.04.2016

На Сајму народног стваралаштва у Врњачкој Бањи учествовало 42 удружење жена из Војводине

11042016_rucni_radovi_1

Читај ми

Читај ми
AA

Директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки посетила је штандове представница и чланица женских сеоских удружења из Војводине, које су учествовале на 13. манифестацији “Сајам народног стваралаштва прела и посела” у Врњачкој Бањи од 8. до 10. априла 2016. године.

Сајам народног стваралаштва прела и посела, које организује Друштво жена “Златне нити” из Врњачке Бање, окупио је око 130 учесника из целе бивше Југославије, а из Војводине се представило 42 женска удружења.

Манифестација има за циљ очување и неговање традиције, старих заната и обичаја, а ове године једна од тема изложбе била је и „Девојачка опрема“. Како традиција и обичаји налажу, свака удавача је припремала мираз, односно постељину, хеклане ствари, вежене детаље и остало, како би по традицији закорачила у нови живот.

Завод за равноправност полова од 2008. године континуирано подржава и промовише сеоске жене, и као доследне чуварке културне баштине, али и као актерке локалних политика јачајући њихове предузетничке капацитете.

Учешће на овој манифестацији била је прилика да удружења жена представе “Најбоље из Војводине”.

fixed-img