Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 03.04.2015

Најсавременија опрема у реновираном Одељењу гинекологије у Вршцу

03042015_zdravstvo_1

Читај ми

Читај ми
AA

Тим пројекта “Развијање регионалног прекограничног система дијагностичких центара за пренаталну дијагностику феталних малформација на подручју Темишвар – Вршац”, организовао је јуче завршну конференцију у Вили Брег у Вршцу.
Пројекат је реализован кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румунија – Србија у ком су партнери били општина Темишвар, Општинска клиничка болница за ургентна стања Одељење за акушерство и гинелогогију у Темишвару и Општа болница Вршац.
Кроз овај пројекат реновирано је око 300 квадрата болнице, а у другој фази, као логичан наставак овог пројекта, планира се реконструкција и трансформација још 600 квадрата Одељења за гинекологију и акушерство у савремено породилиште, како би били побољшани услови за будуће мајке у овој установи.
Директор Опште болнице др Зоран Илић каже да од 1964. године, када је саграђена и усељена зграда вршачке Опште болнице, на Одељењу за гинекологију и акушерство није било великих инвестиција.
– Посебно задовољство је када можемо да учествујемо и дамо допринос било ком пројекту прекограничне сарадње. Овај пројекат је имао вредност 425.000 евра, а Покрајинска влада је учествовала са 75.000 евра бесповратних средстава. Значај економског дела је евидентан, али оно што је за нас са становишта здравства далеко важније јесте корист коју ће имати грађани Вршца кроз рану превенцију откривања малформација код будућег потомства. Знамо да смо држава која није богата па је превенција изузетно значајна и сваки допринос у превентивној активности, у овом случају раног откривања поремећаја здравља, за нас је посебно битан.“ – казала је др Данијела Станковић Баричак, помоћница покрајинске секретарке за здравство, социјалну политику и демографију.
У оквиру пројекта организоване су четири радионице, кроз које је прошло 30 лекара из Јужног Баната, а одобрена је и субспецијализација из перинатологије, на којој већ борави један специјалиста гинекологије. Начелница Службе гинекологије и акушерства др Татјана Вешовић наглашава да је већ започело подизање нивоа квалитета услуга. Отворена је школа за труднице, раде се оперативне ендоскопске операције и отворена је амбуланта за лечење стерилитета
– Нашим пацијенткињама је сада омогућено да контролу своје трудноће, у смислу скрининга, инвазивних и неинвазивних метода, ураде у Вршцу. До сада, то се могло радити само у приватним клиникама или у Београду. Желим да истакнем да је бенефит овог пројекта и опрема за Одељење гинекологије и акушерства у вредности 280.000 евра. Реч је о најсевременијем ултразвучном 4Д апарату, и комплетној опреми за операциону салу и више амбуланти.
У оквиру пројекта санирана је зграда Општинске клиничке болнице за ургентна стања у Темишвару. Креиран је и систем преноса података између две болнице у онлајн режиму, а основан је и заједнички лекарски савет лекара Темишвара и Вршца који се бави истраживањем учесталости феталних малформација и главних фактора ризика настанка истих у нашем региону.

fixed-img