Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 01.11.2019

Наставак прекограничне сарадње на унапређењу повезаности Баната

31

Читај ми

Читај ми
AA

Реализација пројекта из Interreg IPA програма прекограничне сарадње Румунија–Србија “Унапређење повезаности Баната 2” (Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2), почела је јуче конференцијом у Градској управи Кикинде, на којој су представљене најважније активности и очекивани резултати. Циљ пројекта је међусобно приближавање људи, заједница и економских актера у пограничној области, уравнотеженији друштвено-економски развој и обезбеђивање оптималних развојних могућности у обе земље. Укупна вредност пројекта је 1.311.120,35 евра, од чега је 972.418,78 евра из ИПА средстава.

Реч је о наставку недавно завршеног и успешно реализованог пројекта ,,Унапређење повезаности Баната”, а реализује га конзорцијум који чине Јавно предузеће ,,Путеви Србије”, као водећи партнер, Град Кикинда, Општина Жомбољ и Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат.

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам мр Павле Почуч истакао је на отварању пројекта да се преко фондова Европске уније, у сарадњи са партнерима из Румунује, знатно утиче на јачање економских веза, унапређује инфраструктура и туристичка понуда и умногоме побољшава привредни амбијент у Банату, али и читавој АП Војводини и Србији. Он је додао да ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат наставити да пружају подршку пројектима одобреним од Европске уније.

У претходно завршеном пројекту израђена је техничка документација и реконструисан је део државних путева са обе стране границе који воде до прелаза Кикинда–Наково, док су модернизацијом и опремањем самог граничног прелаза створени технички услови и безбедносно-контролни стандарди неопходни за промет аутобуса и теретних возила веће носивости. Изграђена је двосмерна бициклистичка стаза од Кикинде до граничног прелаза Наково, а успостављена је и Канцеларија за информације и промоцију прекограничне економске сарадње, са седиштем у Кикинди.

Новим пројектом биће настављена реконструкција државних путева на територији града Кикинде и општине Жомбољ који воде до граничног прелаза Кикинда–Наково, а новоизграђена бициклистичка стаза имаће соларно осветљење. Пројекат ће дати значајан допринос постизању савремених стандарда квалитета путне инфраструктуре која је главни канал за превоз терета и путника и игра важну улогу у побољшању друштвено-економских прилика у читавом прекограничном региону.

fixed-img