Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 07.10.2016

Наставак успешне прекограничне сарадње Србије и Мађарске

Master IPA1

Читај ми

Читај ми
AA

У новосадском Мастер центру данас су медијима представљени резултати ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Мађарска за период од 2007. до 2013. године и најављене активности у оквиру наредног финансијског периода ИПА програма.

На конференцији је оцењено да је прекогранична сарадња две држава била више него успешна, те да је кроз реализацију пројеката из ИПА фондова искориштено од 98 одсто од предвиђених више од 50 милиона евра. Учесници су нагласили и да је у различитим пројектима било обухваћено 287 насеља, а учествовало 360 различитих организација.
Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да се на данашњој конференцији „анализира прошлост, а у суштини гледа у будућност“, јер је циљ наставити сарадњу са још већим ентузијазмом који је сад поткрепљен и конкретним резултатима.

„Када говоримо о будућности, у мају ове године је расписан конкурс за стратешке пројекте са близу 25 милиона евра расположивих средстава и већ су предати пројекти који испуњавају све задате критеријуме, а пре неколико дана је објављен и јавни позив за појединачне мање пројекте са расположивих 21,5 милиона евра. Између осталог данас нам је циљ да се пробуди интересовање за овај конкурс, потпомогне стварање контаката како би се пронашли партнери који ће заједно да аплицирају, а да то аплицирање буде успешно“, рекао је председник Пастор.

Он је истакао и да се у протеклом периоду, а у односу на пројектне активности у прекограничној сарадњи, стекло искуство и знање у институционалном и кадровском смислу, те да се због тога са оптимизмом могу очекивати резултати у будућности.

На представљану резултата говорио је и амбасадор Мађарске у Републици Србији њ.е. Атила Пинтер који је још једном истакао добре и пријатељске односе две земље. Он је рекао да из године у годину две земље обарају рекорд по питању трговинске размене, те да на то утиче и присуство најзначајнијих мађарских предузећа у Србији јер доприносе повећању извоза.

Поред Пастора и Пинтера, присутнима су се обратили и заменик државног секретара у Влади Мађарске Жигмонд Перењи који је говорио о наредном финансијском периоду ИПА прекограничне сарадње, заменица директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије Ана Илић о улози ове Канцеларије у међурегионалној сарадњи и шеф оперативног сектора Делегације Европске уније у Републици Србији Штефан Худолин који је изразио велику подршку пројектним активностима две земље и сарадњи њихових регија.

fixed-img