Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 10.12.2014

Новка Мојић разговарала са директором канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишелом Сен-Лоом

10122014_unicef_1

Читај ми

Читај ми
AA

Директор канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло (Michael Saint-Lot) и Весна Дејановић, представник УНИЦЕФ-а, посетили су Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију.

Покрајинска подсекретарка Новка Мојић је Мишелу Сен-Лоу представила рад сектора за социјалну политику и демографију, у оквиру којег се спроводи и друштвена брига о деци. У сектору демографије највише активности усмерено је на популациону политику. Тренутно се спроводи једна популациона мера: новчана помоћ породицама које добију треће дете у износу од 12.000 динара месечно током две године. Поред ове мере, недавно је усвојена и Одлука о суфинансирању трошкова за биопотпомогнуто оплођење за друго, треће и свако наредно дете.

У претходном периоду, према речима Новке Мојић, Секретаријат је улагао у реконструкцију, опремање, изградњу игралишта у предшколским установама, како би свој деци на територији Војводине омогућили што уједначеније услове за одрастање. „Посебну пажњу посветили смо дечјим правима, те смо штампали књигу „Дете има право да зна своја права“, која садржи препеване и илустроване све чланове Конвенције, како би били разумљивији деци предшколског и млађег школског узраста“, навела је Новка Мојић.

У сфери социјалне политике, важно је истаћи да је Покрајинска влада оснивач 28 установа социјалне заштите, за смештај старих, деце и особа са менталним поремећајима.
„Установе су равномерно распоређене на територији Војводине, а што се тиче квалитета услуга имамо и лошијих и бољих, али уз сарадњу са Покрајинским заводом за социјалну заштиту, радимо на подизању квалитета услуга у овим установама,“ рекла је Новка Мојић.

Недавно је основан Центар за породични смештај и усвојење. Основан је само један на територији Војводине, у Новом Саду. „Покрајинска влада и ресорни секретаријат урадили су све неопходне радње и обезбедили буџет, али забрана запошљавања онемогућава почетак рада Центра за породични смештај и усвојење”, рекла је Мојић.

Према речима представника УНИЦЕФ-а, циљ ове посете је да се, пре свега, промени пракса из ранијих година када се углавном сарађивало са централним нивоом, те да се упознају са стањем на покрајинском нивоу у овој области. Према речима директора канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишела Сен-Лоа, област у коју мора да се инвестира су деца, пред државом је огроман изазов да нађе средства за равој деце и подстицај породице. Мишел Сен-Ло помоћ УНИЦЕФ-а види у омогућавању боље комуникације различитих нивоа власти, како би се спроводиле прописане регулативе, али испунили услови које Европска унија захтева у одређеним областима.

На крају састанка, Мишел Сен-Ло и Новка Мојић изразили су наду да ће убудуће сарадња УНИЦЕФ-а и Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију у циљу постизања заједничких циљева бити интензивнија.

fixed-img