Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 01.01.2015

Новогодишњи пакетићи за малишане Дечјег села у Сремској Каменици

31122014_Baricak_decije_selo 01

Читај ми

Читај ми
AA

Све приче из Дечијег села су са трагичним почетком. Околности у којима малишани тамо стижу су драматичне, понекад шокантне и несхватљиве. То су деца са најразличитијим судбинама.
Углавном стижу преко центара за социјални рад, ту одрастају, уче, забављају се, а када се ишколују и оспособе за живот, одлазе.

У Сремској Каменици похађају основну школу, средњу у Новом Саду похађају по сопственом опредељењу, а у Дечијем селу им је омогућено да се, под стручним надзором и организовано, баве спортом, класичним балетом, ритмиком, фудбалом, глумом, учењем страних језика…

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију је увек препознавао важност пројеката и захтеве ове установе и финансијски их подржавао. У току 2014. године за Дечије село „Др Милорад Павловић“ из Сремске Каменице, Секретаријат је издвојио више од 3.700.000,00 динара. Осим овог Секретаријата, бригу о деци у Дечјем селу у Сремској Каменици и друштвену одговорност показују и други секретаријати. Тако је Покрајински секретаријат за енергетику уложио преко 9.000.000,00 динара

„Педагошка начела на којима се темељи рад у Дечјем селу заснивају се на потреби деце да одрасту у природним условима. У том смислу сви заједно чинимо све да живе, одрастају, васпитавају се и школују у што комфорнијим условима, под надзором особља које им замењује природне родитеље,“ рекла је др Данијела Станковић Баричак, помоћница покрајинске секретарке за здравство, социјалну политику и демографију приликом доделе пакетића свој деци, становницима Дечијег села у Сремској Каменици и додала да нема лепшег начина да се испрати стара година него да се проведе са децом којој увек треба љубав, поштовање и срећа.
Готово 40 година постоји место које служи као уточиште и дом за оне у чијим се очима огледа наша будућност, за децу, али без родитељског старања. Трудећи се да та будућност буде светла, многи људи су дали свој допринос и помогли да то место изгледа онако каквим га сви знамо.

„У овом селу добре наде ова деца делимично зацељују ране детињства. И одавде полазе на пут свог новог живота. Већина на тај пут крене са дипломом у џепу. Средње, више или високе школе. Некима се посрећи и посао,“ казао је др Срђан Егић, директор ове установе.

Дечје село „Др Милорад Павловић” је та оаза детиње сигурности и место одакле многи одлазе као формиране личности, спремне да одважно закораче у свет. Управа Дечјег села је активирала СМС број 5816 са поруком „Тренутно 20 наших штићеника студира, ако желиш да их буде дупло више пошаљи СМС“. Новцем прикупљеним на овај начин биће обезбеђено образовање штићеника, живот у становима, курсеви језика, полагање возачког испита и сличне потребе, а из Дечјег села се надају да ће се више људи укључити у акцију. Цена поруке са ПДВ-ом је 100 динара.

fixed-img