Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 09.06.2017

Обележен Дан Архива Војводине

001

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник за односе са верским заједницама Мирослав Илић присуствовали су данас обележавању Дана Архива Војводине, организованог у оквиру обележавања Међународног дана архива.

Дан Архива Војводине је, уз остало, обележен представљањем пројекта архивисте Дејана Маодуша „Дигитализација Збирке матичних књига Војводине“, а Архиву је уручен и дар новосадске породице Француски – слика чији аутор је блаженoпочивши епископ бачки Иринеј Ћирић (1884-1955).

Реч је о слици Св. Петра и Павла, славској икони те породице, коју је епископ Ћирић насликао 1912. године.

Захваливши на поклону госпођи Софији Француски – Леви, јединој наследници породице Француски, директор Архива Бранимир Андрић је рекао да је владика Ћирић, и као свештник и као човек, био оличење културе, не само свог времена.

„Он је научно обрадио теме из Старог завета, бавио се филозофијом, књижевношћу, иконографијом, написао је и уџбеник црквеног појања. Био је полиглота и преводио је са грчког, француског и још неких језика, а историја га памти и као великог хуманисту. Посебно нам је драго што је са нама, у овом лепом тренутку, и његова унука Катарина Ћирић“, закључио је Андрић.

fixed-img