Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 19.11.2013

Обележена десетогодишњица рада Покрајинског омбудсмана

ombudsman

Читај ми

Читај ми
AA

Институција Покрајинског обележила је данас десетогодишњицу свог рада свечаном академијом у Скупштини АП Војводине којој су присуствовали представници републичких и покрајинских органа управе, међународних и домаћих институција и организација које се баве људским правима, образовних и других установа са којима је Покрајински омбудсман током десет година сарађивао.

Честитајући овај јубилеј, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да су посвећеност и приврженост у заштити права на слободан и достојанствен живот сваког човека и грађанина, а као елементарног људског права, недвосмислено обележили ангажман Покрајинског омбудсмана у првој деценији постојања ове институције.

„Прва деценија рада Покрајинског омбудсмана је потврдила тешку самерљивост живота и закона. Показала је да је право несавршено, и да увек само представља израз тежње ка савршенству. Прва деценија је показала да је тешко помирити право и правду, право на трагање за срећом и правичност, слободу човека и грађанина и једнакост“, истако је Пастор и додао да је спремност да се отворе нове перспективе, да се истраје у заштити достојанства грађана, важан квалитет који је у процесе инситуционалне консолидације унела институција Омбудсмана.

Он је додао да наредне године и деценије, не само пред инситутицију Покрајинског омбудсмана већ и пред све учеснике јавног живота, постављају као примарни задатак изградњу политичке заједнице која ће неговати грађанске врлине слободе и одговорности, и која ће достојанство човека и грађанина промовисати као недодирљиво, јер ће само таква политичка заједница креирати институционалне претпоставке једнаких могућности.

Уз покрајинску омбудсманку Анико Мушкиња Хајнрих, присутнима се овом приликом обратио потпредседник Владе АПВ мр Андор Дели, омбудсман Каталоније Рафаел Рибо, заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић, шеф одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији Јан Луенеберг, председник Асоцијације локалних заштитника грађана у Србији Златко Маросиук и извршна директорка Београдског центра за људска права Весна Петровић.

Присутнима је уручена и публикација „10 година Покрајинског омбудсмана” у којој је представљен историјат и рад институције успостављене на самом почетку деценије током које је Република Србија добила двадесетак независних институција за заштиту људских права на свим нивоима управе и неколико закона од пресудног значаја у овој области.

fixed-img