Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 06.11.2017

Обележено 250 година од рођења Филипа Вишњића

06112017_Lazin_Visnjicevo-3

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин присисувовао је обележавању 250 година од рођења народног песника и гуслара Филипа Вишњића, које је организовано у оквиру „Вишњићевих дана“, традиционалне манифестације која се одржава у Вишњићеву код Шида.

Поздрављајући поштоваоце непролазног дела Филипа Вишњића, Лазин је рекао да је јубилеј, којим се обележава два и по века од његовог рођења, једна од најзначајнијих манифестација у код нас.

„Филип Вишњић је био српски Хомер и његова улога у историји нашег народа је огромна. Јер, управо је Филип Вишњић сачувао епско предање, пре свега оно везано за Први српски устанак, а које су, доцније, на ползу нашег народа, ма где он живео, у писаном облику овековечили и Лукијан Мушицки и Вук Караџић“, додао је Лазин.

У оквиру „Вишњићевих дана“, епископ сремски Василије је служио парастос великом песнику. На Вишњићев споменик положени су венци и свеће, а у основној школи која такође носи његово име отворена је етно поставка.У уметничком делу програма наступили су млади гуслари, који су изводили народне песме Филипа Вишњића.

fixed-img