Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 25.02.2015

Обележено 30 година постојања Дневног боравка Дома за децу и омладину „Ветерник“

IMG_0573

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом обележавања 30 година рада Дневног боравка Дома за децу и омладину „Ветерник“, корисници Дневног боравка и заштићеног становања приредили су данас, уз пригодан програм прославу великог јубилеја. Прослави су присуствовали директор Дома за децу и омладину „Ветерник“ у чијем саставу већ тридесет година ради овај Дневни боравак, помоћник покрајинске секретарке за здравство, социјалну политику и демографију Гојко Вујновић и представници Града уз чију подршку је Дневни боравак почео са радом.

Дневни боравак Дома за децу и омладину „Ветерник“ представља отворени облик заштите деце и омладине са интелектуалним инвалидитетом. Суштина рада дневног боравка је да прихвати децу и омладину са инвалидитетом и адекватно је збрине у периоду када њихови родитељи задовољавају своје професионалне или друге потребе. Дневни боравак је формиран 1985 године на иницијативу родитеља деце са интелектуалним инвалидитетом. Боравак функционише као издвојено одељење Дома за децу и омладину „Ветерник“ У време оснивања то је био први боравак који је отворен не само у Војводини, него у целој Србији. Подсећајући на период оснивања Зоран Арбутина, директор Дома за децу и омладину „Ветерник“ се захвалио родитељима који су истрајали у својој намери, као и представницима Града, који су имали слуха за потребе породица. Данас Дневни боравак функционише уз стручну помоћ запослених у Дому „Ветерник“ и финансијску помоћ Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију, као оснивача Дома и Градске управе за социјалну и дечју заштиту.

Обраћајући се представницима медија Гојко Вујновић је рекао да је дневни боравак услуга социјалне заштите у локалној самоуправи. Покрајински секретаријат, као оснивач Дома за децу и омладину „Ветерник“ помаже рад и самог Дома, али и других социјалних услуга које унапређују живот особа са интелектуалним тешкоћама.

„Данас велики број локалних самоуправа препознаје отворене облике социјалне заштите. Из године у годину расте број захтева који пристижу на конкурсе Покрајинског секретаријата за финансирањем или суфинансирањем отворених облика социјалне заштите, као што су дневни боравци“, рекао је Гојко Вујновић.

fixed-img