Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 10.12.2019

Образовање радне снаге у складу са потребама тржишта предуслов за привредни и економски раст

10122019_konf_1

Читај ми

Читај ми
AA

Данас је у Скупштини АП Војводине одржана конференција поводом пројекта COMMON, вредног више од 603.000 евра, који се финансира из средстава Европске уније путем Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Србија–Хрватска.
Реч је о пројекту чији је циљ јачање конкурентности и допринос развоју пословног окружења путем преквалификовања и едуковања радне снаге чиме ће се смањити негативни ефекти и број незапослених лица у региону.

Отврајући конференцију, помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић истакао је да ће реализација овог пројекта дати снажан имплус развоју тржишта рада и његовом адаптирању према потребама привредне конјунктуре и нашим заједничким развојним потребама.

„Уверен сам да ћемо успешном реализацијом овог пројекта допринети томе да се путем скрининга и адекватних програма обуке подстакне процес прилагођавања врсте и степена образовања тржишним условима и на тај начин обезбеди лакше и брже запошљавање у нашој економији, која дугорочно исказује стабилан и сталан привредни раст“, поручио је Дракулић.

Током трајања пројекта, односно до априла 2021, планирано је спровођење истраживања потреба тржишта рада, као и идентификовање недостатака и потреба за образовним програмима.

Након тога, како је навео шеф Одсека за за припрему и спровођење равојних пројеката Развојне агенције Вуковара Давор Грабац, више од 200 особа ће кроз четири радионице пословних вештина, 10 мотивацијских радионица, четири радионице личних вештина и један циклус каријерног саветовања, проћи процес обука и едукација.

Ове активности биће подржане и израђеном прекограничном е-платформом за развој знања и вештина потребних тржишту, где ће учесници моћи да се умреже у циљу размене искустава и таргетирања интересних области и занимања.

Конференцији су присуствовали и представници институција партнера на пројекту: директорка Развојне агенције Вуковара Ведрана Жилић, директорка Училишта „Студијум“ у Вуковару Ана Гале и помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам Бранислав Бандић, који је говорио о актуелним потребама тржишта и привреде у региону.
Партнери на пројекту COMMON су Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Развојна агенција Вуковара и Училиште „Студијум“ у Вуковару.

fixed-img