Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 03.10.2014

Обука за израду програмског буџета у Суботици, Ади и још девет општина

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у сарадњи са Српским менаџмент центром, организовао је данас у Суботици и Ади радионице на тему израде програмских буџета за локалне самоуправе у Војводини. Обуци су присуствовали представници 11 локалних самоуправа из овог дела Војводине. Иначе, програм обуке Покрајинског секретаријата, који ће бити одржан током октобра, обухватиће све војвођанске општине.

Подсекретарка Весна Пиперски Туцаков упознала је представнике јавних администарција из Суботице, Бачке Тополе, Малог Иђоша, Бечеја, Србобрана, Кањиже, Новог Кнежевца, Сенте, Чоке, Аде и Кикинде са техничким детаљима и значајем што боље израде програмских буџета у локалним самоуправама, што је и законска обавеза која се мора примењивати од јануара 2015. године. Радионице за свих 45 општина у Војводини имају за циљ да помогну запосленима у локалним самоуправама да што успешније испуне законску обавезу и да од 2015. године уведу и почну да примењују програмске буџете, с обзиром на чињеницу да је Законом о буџетском систему прописано да се увођење програмског буџета примењује у целини од доношења Закона о буџету РС и одлука о буџетима локалне власти за 2015. годину.

По завршетку радионица, представници локалних самоуправа ће сачинити предлоге програма и пројеката које планирају да реализују у периоду 2015-2017. године. На основу сачињених предлога биће предложена евантуална техничка и методолошка унапређења. Пошто све општине коригују своје предлоге у складу са препорукама, организоваће се финални круг радионица на којима ће се отклонити евентуалне недоумице, али и сагледати предлози других јединица локалних самоуправа, планови међусобно усагласити и разменити искуства свих учесника у процесу.

Први део обуке прошли представници општина Темерин, Жабаљ, Нови Сад, Тител, Сремски Карловци, Вршац, Пландиште, Алибунар, Бела Црква, затим општине Сомбор, Апатин, Кула, Оџаци, Опово, Ковачица, Панчево и Ковин. Наредне радионице, за преостале војвођанске општине, биће одржане у следећим општинама: 7. октобра у Бачкој Паланци (комплекс Багремара) за општине Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Врбас, Беочин, док ће у Зрењанину (Регионални едукативни центар Банат) бити обухваћене општине Нови Бечеј, Нова Црнја, Житиште, Зрењанин и Сечањ. У среду 8. октобра радионица ће бити одржана у Инђији (сала СО) за општине Шид, Сремска Митровиц, Ириг, Инђија, Рума, Стара Пазова, Пећинци.

fixed-img