Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 17.10.2014

Одржан Јавни час програмирања у организацији Покрајинске владе и Војвођанског ИКТ кластера

17102014_slika1

Читај ми

Читај ми
AA

У оквиру обележавања Европске недеље програмирања, Војвођански ИКТ кластер, уз подршку Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, организовали су данас Јавни час програмирања за децу предшког узраста, основце и остале заинтересоване. Слоган и уједно и назив данашњег јавног часа је ,,Кад порастем бићу програмер“. Срдачним речима добродошлице представницима најмлађе публике обратили су се помоћник покрајинског секретара за област привреде Жељко Двожак и директор Војвођанског ИКТ кластера Милан Шолаја. Јавни час програмирања одржан је у холу Покрајинске владе у присуству полазника и њихових родитеља.
На данашњем јавном часу, програмери и тестер софтвера су полазницима најпре приближили појединости и основни контекст самог рачунарства и програмирања и на практичан начин кроз задатке и вежбе спроведене кроз групни рад деце утицали на свест најмлађих о овим перспективним позивима.
У нади да ће програмирање већини учесника бити животно опредељење, помоћник за област привреде Жељко Двожак истакао је да Покрајинска влада подржава овакве пројекте, с обзиром да они умногоме утичу на промену свести о напредним областима, попут тенничких наука, које би својим потенцијалом могле много да допринесу развоју привреде како у АП Војводини тако и у Републици Србији.
Рачунарске науке креирају раст запослења и иновативности у привреди и друштву. Преко половине пројектованих нових радних места везаних за науку, технологију и инжењеринг су рачунарске професије. Ова и слична занимања која подразумевају нове науке и технологије, креирање и имплементирање софтвера и њихово одржавање доминирају у огласима за запослење, а рачунарске студије су све више тражене и узеле су маха међу будућим студентима. Број радних места која захтевају знања из рачунарства расте далеко брже од броја људи који поседују адекватне квалификације.
И поред свега наведеног, рачунарство није у довољној мери заступљено у образовном систему наше земље. Из овог разлога су Војвођански ИКТ кластер у сарадњи са компанијом за креирање софтвера ,,Execom“, организовали јавни час програмирања како би скренули пажњу доносиоцима одлука, послодавцима, образовном сектору, као и родитељима будућих ученика и студената, на неопходност озбиљнијег рада са младим генерацијама када су у питању нове технологије.

fixed-img