Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 21.10.2015

Одржан округли сто о положају координатора за ромска питања у АП Војводини

21102015_Pres_Romi 01

Читај ми

Читај ми
AA

У организацији Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине одржан је округли сто на тему „Положај координатора за ромска питања у АП Војводини“ са циљем да се заустави отпуштање координатора за ромска питања у локалним самоуправама.
Округлом столу су присуствовали представници Покрајинског омбудсмана, Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, Министарства за државну управу и локалну самоуправу, УНДП у Србији, представници Националног савета ромске националне мањине у Србији, Савета за интеграцију Рома у АП Војводини и координатори за ромска питања.
Директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић је указао на појаву отпуштања координатора за ромска питања и на чињеницу да је само у последњих месец дана отпуштено четворо координатора и то у општинама Кикинда, Ковин, Панчево и Бач. Он је истакао да су му се, такође, обратили и координатори из Вршца , Сомбора и Пећинаца који су били уцењени јер је на њих вршен политички притисак од стане локалних власти. Они су се супротставили том притиску, након чега је уследило отпуштање.
Заменица покрајинског омбудсмана, Ева Вукашиновић, рекла је да је на основу њиховог истраживања утврђено да питање статуса координатора готово у свим општинама није решено и да је неопходно коначно формализовати њихов статус кроз законску регулативу.
Помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, др Славица Денић, представила је пројекат укључивања координатора у пет општина: Инђија, Вршац, Нови Бечеј, Бач и Рума. Тим пројектом је Секретаријат обезбедио финансирање њихове зараде у трајању од шест месеци, а обавеза локалних самоуправа је била да наставе финансирање још шест месеци и да затраже од надлежног министарства сагласност за запошљавање координатора на неодређено време. Она је истакла да су од пет општина само две делимично испуниле уговорну обавезу у смислу да су наставили финансирање у трајању од још шест месеци.
Округлом столу су присуствовали само три бивша координатора из Инђије, Вршца и Кикинде, који су упознали учеснике скупа са проблемима са којима су се сусретали у раду, оствареним резултатима као и разлозима отпуштања.
Представница УНДП–а, Богданка Тасев Периновић, упознала је учеснике скупа са активностима и напорима ове међународне организације још од 2005. године у процесу укључивања координатора у локалне самоуправе. Истакла је да је због притисака, неколико координатора са југа Србије затражило азил у земљама ЕУ. Поздравила је сарадњу између Канцеларије и координатора и указала на потребу институционалне подршке за решавање овог питања. Нагласила је да ће УНДП подржати иницијативу Канцеларије за инклузију Рома да се прекине отпуштање и да се запошљавају нови координатори.
Имајући у виду чињеницу да је у току припрема Стратегије за инклузију Рома за чију имплементацију је неопходно активно учешће координатора за ромска питања, закључено је да се затражи пријем код ресорне министарке, Кори Удовички, како би се спречило даље отпуштање. Такође, затражиће се подршка локалних самоуправа, покрајинских институција и установа, републичких и међународних институција и организација за решавање статуса координатора за ромска питања.

fixed-img