Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 04.06.2014

Одржан отворени састанак Покрајинске комисије за унапређење Подручја посебне намене реке Тисе

DSCF5700

Читај ми

Читај ми
AA

Данас је у просторијама Скупштине АП Војводине одржан отворени састанак Покрајинске комисије за усаглашени свеобухватни развој Подручја посебне намене мултифункционалног еколошког коридора реке Тисе, коју сачињавају представници локалних самоуправа региона Потисја. Својим стручним активним учешћем чланови комисије ће настојати да знатно унапреде оперативност у погледу мултифункционалности ове реке. Новоуспостављени услови пловидбе на реци Тиси и значај потписивања АГН споразума о деоници Тисе која протиче кроз нашу земљу, а која је сада део међународног пловног пута, су теме на које су говорници данас ставили акценат. Организатор састанка и иницијатор формирања Комисије је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у чије име се присутнима на самом почетку обратио заменик покрајинског секретара Балинт Јухас.

Оглашавањем Обавештења о датуму ступања на снагу Европског споразума о главим унутрашњим водним путевима од међународног значаја (АГН), а на основу Закона о потврђивању Европског споразума о главим унутрашњим водним путевима од међународног значаја, од 27. новембра 2013. године, укинута је обавеза издавања сагласности за пловидбу страних бродова на реци Тиси и наплате такси по том основу. Овим актом је и формално отворен међународни режим пловидбе на територији реке Тисе кроз Републику Србију.

Заменик секретара Балинт Јухас је нагласио да данашњи састанак истовремено има и свечани и радни карактер. ,,Иницијатива за успостављање слободне међународне пловидбе на реци Тиси проистиче из вишедеценијских захтева органа и организација локалних самоуправа Потисја. Пре више од годину дана преточена је и у конкретне активности Владе АП Војводине, које су на крају битно допринеле потписивању Европског споразума о главим унутрашњим водним путевима од међународног значаја –АГН- и доношењем поменутих законских докумената, као правних предуслова за унапређење режима пловидбе на овој реци. Очекивани развој водног саобраћаја на Тиси, преко квалитетне мреже водних путева ослоњених на ову реку, отвара и развојне могућности широког подручја Баната и Бачке“, навео је Јухас и рекао да је новоуспостављена либерализација услова пловидбе страних бродова на реци Тиси већ резултирала склапањем нових уговора за робни претовар у луци Сента и отворила перспективу поступног унапређења пословања те међународне луке.

Јухас је истакао да се мора имати у виду да је проглашење реке Тисе кроз Републику Србију међународним пловним путем, тек почетни у низу административних, планских и развојно усмерених корака, који даље предстоје у трајном процесу унапређења услова пловидбе и водног саобраћаја.

Учесници данашњег отвореног састанка су били народни посланик у републичком парламенту Золтан Пек, директор луке Сента Мирко Кондић и Софија Шумаруна из Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине. Покрајински инспектор за водни саобраћај при Секретаријату за привреду Иван Јовановић је водио и дебату која је уследила након званичног дела састанка, а која је отворила многа значајна питања за решавање и дефинисање наредних корака у овом поступку.

У складу са Законом о пловидби и лукама на унутрашњим водама ову процедуру преко својих органа у наредном периоду води Министарство грађевине и саобраћаја Републике Србије у сарадњи са другим надлежним министарствима, као и подручно надлежним органима и организацијама. Досадашње активности и резултати покрајинских органа могу да послуже као квалитетно полазиште у даљим активностима.
Данашњи састанак је имао за циљ и дефинисање наредних корака ка унапређењу услова пловидбе на Тиси, уз очување и побољшање квалитета вода и сагледавање могућности за свеобухватни развој на ширем подручју реке Тисе.

fixed-img