Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 28.08.2014

Одржан семинар за наставнике ромског језика

28082014 seminar romi 01

Читај ми

Читај ми
AA

Помоћник покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице Јанош Орос, на отварању семинара за наставнике ромског језика, између осталог, рекао је да од почетка 1998. године, када се ромски језик факултативно предавао само у три школе у Војводини (Дероње, Србобран и Товаришево), данас, у 2014/2015. школској години, овај језик се учи у 42 школе у покрајини. Орос је изразио задовољство и због квалитетног наставног програма, пожртвовања наставника и констатовао да се због таквог позитивног приступа и број деце удвостручио у односу на прошлу школску годину, када је ромски језик учило око 500 деце. Ове године тај број је достигао 1002. “То је изузетно важно због едукације и очувања ромског језика”, рекао је помоћник покрајинског секретара. Наставнике – учеснике семинара,у име Савета за интеграцију Рома АП Војводине и као председник Матице ромске поздравио је и Петар Новица Николић.

На семинару је присуствовало 27 наставника ромског језика, а за њих су, овом приликом обуку одржали проф. др Свенка Савић и мр Марија Александровић.

Семинара је организован због усавршавање наставника ромског језика у основним школама, са циљем стицања знања о предавању ромског језика и културе и методике наставе. Поред осталог, семинар је организован и због недостатка разних обука, која се пре свега односе на нове наставнике, а и израде јединствених оперативних планова и програма за наставу ромског језика за све разреде основне школе.

На семинару су презентовани резултати ученика који похађају изборни предмет „Ромски језик са елементима националне културе Рома“, који организује Матица ромска.

Овај семинар је организовало удружење жена „Ромена“, а финансијски је подржан од стране Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне мањине и Савета за интеграцију Рома АП Војводине.

fixed-img