Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 15.05.2014

Одржана 29. седница Скупштине Аутономне Покрајине Војводине

14052014_Skupstina_sednica 01

Читај ми

Читај ми
AA

Скупштина Аутономне Покрајине Војводине на данашњој двадесет деветој по реду седници, утврдила је Предлог статута Аутономне Покрајине Војводине са Предлогом одлуке о давању претходне сагласности на Предлог статута Аутономне Покрајине Војводине.

После седнице, Предлог је достављен Народној скупштини Републике Србије ради давања сагласности, како би Скупштина АП Војводине могла да донесе Одлуку о проглашењу Статута Аутономне Покрајине Војводине.

На основу члана 41. став 2. Статута АП Војводине о промени покрајинског Статута, Скупштина одлучује двотрећинском већином гласова од укупног броја посланика. За Предлог статута је гласало деведесет девет покрајинских посланика, против је било шест, а уздржано једанаест посланика.

Скупштина је такође, на данашњој седници у складу са чланом 29. Пословника о раду, за представника Скупштине, као подносиоца предлога у Народној скупштини Републике Србије одредила Иштвана Пастора, председника Скупштине АП Војводине.

На Предлог статута био је поднет и један амандман, посланика Александра Мартона. Непосредно пре почетка данашње седнице Скупштине, тај амандман је разматрао Одбор за питања уставно – правног положаја Покрајине. На предлог тог Одбора, Скупштина није прихватила амандман посланика Мартона. Након тога, уводно излагање поводом Предлога статута у име прердлагача, Одбора за питања уставно – правног положаја Покрајине, поднео је председник тог Одбора и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

Он је између осталог рекао, да је предложени Статут покрајине усклађен са Уставом и да је у претходном периоду веома одговорно рађено на припреми тог документа, јер су различита политичка мишљења и гледишта на крају ипак усаглашена са одлуком Уставног суда, због чега су сада створени услови за доношење Статута, наглашавајући да то говори да је покрајинска Скупштина озбиљна институција. Утврђивању Предлога статута претходила је и дискусија у којој су председници свих посланичких група у Скупштини АП Војводине изнели ставове по питању Статута, а већина њих је указала на чињеницу да је највећи допринос стварању услова за његово доношење дао председник Пастор.

Скупштина АП Војводине је на данашњој седници потврдила мандат посланицима: Ивани Зечевић, Лазару Чавићу и Николи Лалићу, са Изборне листе Српска радикална странка – др Војислав Шешељ. У Скупштини је образована и посланичка група „Српска радикална странка“. Председник Посланичке групе је Ивана Зечевић, а заменик Лазар Чавић.

Подсетимо, потврђивање мандата на основу извештаја Покрајинске изобрне комисије уследило је након подношења оставки посланика са Изборне листе Српска радикална странка – др Војислав Шешељ.

Данашњој седници покрајинске Скупштине поред великог броја представника средстава јавног информисања, присуствовали су и студенти прве године студија права са Правног факултета Универзитета у Новом Саду.

fixed-img