Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 31.07.2015

Одржана јавна расправа о Националној стратегији за развој цивилног друштва

31072015_Piperski_rasprava 02

Читај ми

Читај ми
AA

Јавна расправа о Предлогу Националне стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији за период 2015-2019. године одржана је данас у Скупштини АП Војводине, а организовали су је Министарство државне управе и локалне самоуправе и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом, уз подршку Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Како је рекла Ивана Антић из Министарства државне управе и локалне самоуправе, Стратегија ће јасно дефинисати улогу организација цивилног друштва у креирању јавних политика, а значајна је зато што је то први стратешки документ којим се регулише ова област и он представља круну активности које је Србија преузела у овој области последњих година, а плод је сарадње цивилног и јавног сектора.

– То је јасна, транспарентна и двосмерна комуникација и подела улога партнера у овом пројекту, јер да би се изнедрио овај документ, била је потребна сарадња јавног, цивилног сектора, привреде и медија, и очекујемо да овај документ реши одређене изазове са којима се цивилно друштво сусреће и да прецизније уреди однос јавне управе и цивилног сектора, транспарентно и програмско финансирање, као и учешће цивилног друштва у креирању јавних политика – нагласила је Ивана Антић.

Милена Бановић из Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије је овом приликом рекла да је ово друга у низу јавних расправа о Стратегији, прва ове врсте, која треба да унапреди правни и институционални оквир за сарадњу грађана односно организација цивилног друштва са органима јавне управе и да створи подстицајно окружење за развој цивилног друштва, што подразумева унапређење прописа који ће омогућити несметан рад и развој организација цивилног сектора у Србији.

– Данашња расправа треба да допринесе појашњењу кључних мера и активности које ова Стратегија предвиђа и омогућава свим заинтересованим учесницима да добију одговоре, као и да се чују мишљења, предлози, и сугестије свих актера који су учествовали у изради Стратегије. Позвала бих све заинтересоване да се упознају са овим документом и да дају своје сугестије, јер се усвајање Стратегије очекује почетком јесени – истакла је Милена Бановић.

Подсекретарка Секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Весна Пиперски-Туцаков рекла је да очекује да јавне расправе допринесу квалитету документа, јер актери у данашњој расправи су они који ће пратити њено спровођење у пракси.

– Стратегија ће створити адекватан институционални и правни оквир за развој цивилног друштва у спровођењу и креирању јавних политика, што је значајно, јер су неке препоруке већ донете у тој области. До сада се сарадња државних институција сводила на суфинансирање пројеката организација цивилног друштва, а много мање на њихово учешће у креирању јавних политика. Сада очекујемо и на локалном нивоу, када се доносе одлуке од значаја за грађане, да активно учествују и организације цивилног друштва – рекла је Весна Пиперски-Туцаков.

Према њеним речима, тренутно се реализује TACSO пројекат који је пројекат Европске уније, а који треба да развије капацитете цивилног друштва, значи да се поред парламентарне демократије чује и глас грађана, а врло је битан сам процес заступања идеја грађана, и ту би улога цивилног друштва требала да буде значајнија.

У јавној расправи учествовали Бранка Анђелковић, водитељица пројекта ЕУ подршке Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом РС, Драган Голубовић, вођа експертске групе на изради Стратегије и Бранка Павловић експерткиња за неформално образовање на изради Стратегије који су говорили о институционалном и правном оквиру за сарадњу јавне управе и цивилног друштва у процесу израде закона и других инструмената јавних политика, финансијској одрживости организација цивилног друштва, улози организација цивилног друштва у социо-економском развоју, улози организација цивилног друштва у неформалном образовању и улози организација цивилног друштва у европским интеграцијама.

Јавна расправа укључује три скупа, у периоду од 23. јула до 14. августа 2015. године у Београду, Новом Саду и Нишу, на којима ће заинтересована јавност у директном дијалогу имати прилику да надлежнима упути своје предлоге за унапређење стратешког документа. Такође, у току трајања јавне расправе, заинтересована и стручна јавност ће имати и прилику да путем онлајн консултација упути своје предлоге, сугестије и коментаре на предлог стратешког документа, припадајућег Акционог плана, као и Плана праћења спровођења и оцене успешности Стратегије, и да својим активним учешћем допринесе унапређењу овог важног стратешког документа.

fixed-img