Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 14.09.2016

Одржана конференција о иновативним пројектима у Војводини

14092016-nauka-5

Читај ми

Читај ми
AA

У амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду данас је одржана Конференција о иновативним пројектима одобреним на територији АП Војводине за истраживаче, научне раднике и пројектне менаџере. На конференцији су представљени пројекти који се реализују у оквиру програма Хоризонт 2020, највећег програм Европске уније за истраживање и иновације. Тим поводом академској заједници Универзитета у Новом Саду и учесницима на Конференцији обратили су се: Њ.Е. Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији, проф. др Светлана Михић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност и проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду.
Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт истакао је да са Универзитетом у Новом Саду има веома плодотворну сарадњу и изразио посебно задовољство чињеницом да се Конференција одржава у згради Ректората, која је и саграђена средствима Европске уније, која су добијена кроз програм ИПА фонда. Када је реч о највећем програму Европске уније за истраживање и иновације Хоризонт 2020, Девенпорт је нагласио да овај програм пре свега има за циљ подстицање веза између истраживача, науке и привреде. „Драго ми је што Србија, као земаља кандидат и велики партнер Европске уније, има могућност да учествује у овом програму“, рекао је Девенпорт и истакао да Универзитет у Новом Саду и Град Нови Сад имају веома добар потенцијал у области информационих технологија и нагласио да је због тога веома захвалан Покрајинској влади на учешћу и подршци у овом програму.
Говорећи о доприносу који Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност има у подршци програма Европске уније, подсекретарка, проф. др Светлана Михић, истакла је да Секретаријат кроз Конкурс за суфинансирање активности међународне сарадње има врло активну улогу. „Будући да је ово година предузетништва, Секретаријат планира да покрене један сасвим нови програм, који ће подстицати примењену науку која ће имати могућност да заживи у привреди и тако пружи одговарајући прогрес овом друштву“, истакла је подсекретарка Михић.
Универзитет у Новом Саду je један од водећих у региону, када је реч о броју пријава на конкурсима ЕУ, као и броју позитивно решених пријава. Ректор Николић је изјавио да су инициране извесне промене у систему информисања на Универзитету које би требало да доведу до још већег успеха: „Постараћемо се да сви запослени на факултетима и институтима добију врло прецизне и ажурне информације о отвореним конкурсима и мотивисаћемо их да се што чешће пријављују на те конкурсе“, рекао је Николић.

fixed-img