Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 30.04.2015

Одржана конференција о мониторингу ЕУ за цивилни сектор

Medjunarodna konferencija TACSO april 2015

Читај ми

Читај ми
AA

У Београду је од 28.до 30. априла 2015. године одржана регионална конференција на тему “Мониторинг ЕУ за подршку организацијама цивилног друштва у земљама у процесу приступања-година 1”. На конференцији у Београду говорило се о условима које владе поменутих земаља треба да обезбеде за рад цивилног сектора као и о његовој улози у даљим процесима придруживања ЕУ. Уређење ове области, као и побољшање механизама, капацитета, финансија и људских ресурса, унапређење сарадње влада и ОCD неке су од области које се налазе у Смерницама ЕУ, које су кључни документ за извештавање о напретку ОCD у земљама Западног Балкана и Турске.
Значајан део током тродневног рада конференције односио се на финансирање цивилног сектора из јавних прихода.Том приликом је речено да би било добро мерити тренд повећања издвајања средстава из буџета националних, регионалних и локалних власти. Учесници конференције су пружили аргументе и информације о стању и напретку цивилног сектора, што ће бити део Извештаја о напретку Србије за 2015. чије се прихватање, по речима Николе Бертолинија, шефа Одсека за проширење ЕУ, очекује у октобру ове године.
У раду конференције учествовало је око 100 представника цивилног сектора, јавних институција влада земаља Западног Балкана и Турске и ЕУ. Као чланица Светодавног одбора TACSO и представница Покрајинске Владе у раду конференције је учествовала и Весна Пиперски Туцаков, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за међународну сарадњу и локалну самоуправу.
Конференцију организовала Техничка подршка за помоћ организацијама цивилног друштва (TACSO), пројекат који је финансиран од стране ЕУ.

fixed-img