Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 21.11.2014

Одржана конференција за новинаре у Дому за децу и омладину Ветерник

21112014 Veternik 1

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом учесталих натписа у медијима о стању у Дому за децу и омладину Ветерник, данас је у Дому у Ветернику одржана конференција за медије на којој су говорили директор Дома за децу и омаладину Ветерник Зоран Арбутина, покрајинска подсекретрака за здравство, социјалну политику и демографију Новка Мојић и председница Актива родитеља деце смештене у установу Бисерка Живаљевић.

Обраћајући се присутним новинарима, директор Дома Зоран Арбутина указао је да наводи из медија нису тачни.

„Једна од замерки аутора текста односи се на јеловнике који се разликују од стварних менија који се корисницима послужују“, рекао је Арбутина. Корисници, по речима директора, имају своје представнике у комисији за састављање јеловника и имају могућност да изнесу примедбе на исхрану, а записници који се воде могу да потврде њихову партиципацију у комисији. На навод из медија да оспособљени корисници одлазе из установе, а проблематични и даље остају, Зоран Арбутина каже: „Аутор очигледно не схвата да је смисао постојања установе да кроз стручни рад оспособи корисника за што самосталније функционисање, те да сваки корисник који нас напусти представља најбољи доказ квалитета рада установе.“

Посебно се осврћући на фотографије које су се нашле на порталу једног медија, које приказују уништене подове, врата без брава која се затварају наслањањем клупа на њих, директор каже да су фотографије настале пре више година, а да само затварање корисника током ноћног одмора није дозвољено. „Обавеза радника у ноћној смени подразумева константан обилазак корисника“, навео је Арбутина.

На нетачан податак о броју запослених и здравственој нези корисника, директор каже да васпитачи нису дефинисани као постојећа радна снага, а да је у Сектору за рехабилитацију који је споран, тренутно запослено 26 дефектолога, 8 радних терапеута, 7 радних инструктора, један стално запослен психолог, два социјална радника и један логопед. Они покривају 20 група корисника, у којима број корсника варира од 15-30 и распоређени су у две смене. Здравствена служба обухвата 5 лекара, једног специјалисту физијатра, специјализанта из психијатрије и 3 лекара опште праксе. Као спољне сараднике, Арбутина наводи стручне сараднике из области психијатрије, неуропсихијатрије и клиничке биохемије. Сама здравствена услуга обезбеђена је директно у установи, што није случај ни у развијенијим земљама.

Директор Арбутина, демантујући наводе у написаним текстовима, каже да је нетачан податак да је само четири корисника под старатељством Центара за социјални рад. Како је навео, само са територије Центра за социјални рад је 104 корисника, такође води се евиденција о болестима корисника кроз медицински картон. Навод из текста да нико није прошао процедуру о повреди на раду, директор демантује речима:

„У протекла четири месеца имамо пријављене и регулисане повреде две раднице, које су агресивним испадима повредили корисници.“

Како је повод за објављивање текстова о стању у Дому био извештај Заштитника грађана Републике Србије, директор је на крају свог излагања рекао да је Дом по добијању извештаја ушао у процес отклањања наведених недостатака, посебно се осврнувши на привремену фиксацију корисника, као легитиман третман, до почетка дејства терапије.

Покрајинска подсекретарка Новка Мојић је напоменула да је Покрајинска влада оснивач 28 установа социјалне заштите. У установама за децу без адекватног родитељског старања испоштовани су прописани стандарди о броју корисника у установама резиденцијалног типа, јер је хранитељство у великој мери допринело смањивању броја корисника у овим установама. Услови у установама за старе су такође на завидном нивоу. Трећу групу установа чине управо установе попут Дома Ветерник, у којима због структуре, али и броја корисника није једноставно испоштовати прописане стандарде. Покрајинска подсекретарка је подсетила присутне да је Покрајинска влада оснивач ових 28 установа, али да је финансирање, као важан предуслов функционисања установа на ресорном министарству.

Подсекретарка је полазећи од извештаја Заштитиника грађана Републике Србије рекла:

„Истина је да је Дом Ветерник највећа установа са широком узрасном лепезом корисника. Већ дужи низ година се говори о реорганизацији ове установе. Оно што је важно Република доноси мрежу установа социјалне заштите на територији целе Србије, а Покрајинска влада је усваја са бројем корисника на територији своје надлежности. Неспорно је да је овде преко 500 корисника, али је и неспорно да велики број њих не жели да напусти установу. Питање је шта са децом или одраслима када напусте установе, на који начин их интегрисати у друштво, ту одговорност установе престаје.“

Бисерка Живаљевић, председница Актива родитеља, сматра да су натписи у медијима неосновани. Њено дете има преко двадесет година и тешки облик менталне ретардације, већ 15 година је у Дому. Детету као што је он потребна је брига, нега и пажња 24 сата непрекидно, што једна породица тешко може да пружи. У Дому је он научио да хода и стекао је неке основне хигијенске навике које су у домену његових менталних могућности. Ова мајка, сматра да су неосновани негативни коментари, наводећи да ни иза једног од њих није наведено име и презиме особе која је то рекла. Напомињући да је она и у активу родитеља и да су у активу представници корисника из свих павиљона.

На питање новинара, да ли су видели наведене текстове и како су реаговали, Бисерка Живаљевић каже да је људски да се на такве наводе узнемире, али да они у својим обиласцима које имају нису видели такве призоре. „Управо представници свих павиљона, али и други родитељи на родитељским састанцима нису нам указали на такве наводе.“

Завршавајући конференцију за медије директор Дома Зоран Арбутина и покрајинска подсекретарка Новка Мојић, позвали су представнике медија да пропрате рад овог Дома и у неком лепшем тону, пратећи активности корисника на бројним манифестацијама и догађајима у којима узимају учешће.

fixed-img