Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 31.01.2014

Одржана оснивачка Скупштина иновативног кластера пчеларства ,,Панонска пчела“

31012014_Privreda_pcelarski_klaster 01

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине, одржана је конститутивна Скупштина иновативног кластера пчеларства ,,Панонска пчела“. Ово је први кластер у Србији везан за пчеларство, са седиштем у Новом Саду, а резултат је реализације пројекта ИПА прекограничне сарадње Хрватске и Србије „Панонска пчела“. Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је пружио значајну подршку оснивању овог кластера, с обзиром на то да је кластеризација један од кључних стратешких праваца Програма за побољшање стања у привреди, предузетништву и занатству. Циљеви новооснованог кластера пчеларства су подстицање иновативности и унапређење конкурентности пчеларске производње.

Овим поводом присутнима се обратио заменик покрајинског секретара за привреду, Балинт Јухас, који је истакао да Влада АП Војводине и Секретаријат за привреду на кластере гледају као на партнере који имају капацитете да буду носиоци привредног развоја Војводине. ,,Покрајински секретаријат у свом Програму за побољшање стања у привреди истиче процес кластеризације као један од најзначајнијих праваца, јер је удруживање и интеграција капацитета, те унапређење знања запослених у привредним субјектима у оквиру кластера од великог значаја. Надамо се да ћете у самом старту освајати тржишта у области пчеларства и да ћете и сами постати део светлих примера кластеризације попут Војводина метал кластера ВМЦ, Кластера информационо комуникационих технологија ИКТ, Кластера ,,Истар21“, СПА кластера и других, те унапредити пчеларски занат“, рекао је Јухас.

Иновативни кластер пчелара има за циљ подизање конкурентности пчелара, а производ је реализације пројекта ИПА прекограничне сарадње Хрватске и Србије „Панонска пчела“. Апликанти на пројекту су Осјечко-Барањска жупанија и Научни институт за ветеринарство ,,Нови Сад“. Партнери из Хрватске су РРА Славоније и Барање, Прехрамбено-технолошки факултет Осијек и Регионални кластер ,,Рој“ из Осијека, а партнер из Србије је Новосадски еколошки центар – НЕЦ. Циљне групе пројекта су индивидуални пчелари, као и чланови пчеларских удружења и научно-истраживачке установе. Сам пројекат тежи ка умрежавању пчелара и усклађивању стандарда у производњи меда и здравља пчела са ЕУ стандардима, са циљем прекограничног економског развоја.

Кластер пчелара ,,Панонска пчела“ ће подстицати чланице да се много више ангажују у креирању стратегије за спровођење специфичних мера како би се створили услови за учешће на глобалном тржишту, а укључиће се и у пројекте који ће побољшати извозну политику. У сарадњи са универзитетима, државним органима и другим институцијама кластер ће подстицати иновативно предузетништво и партнерство између науке и привреде.

fixed-img