Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 07.10.2014

Одржана завршна конференција поводом пројекта ,,PANNONIA ORGANICA“ у оквиру програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија

07102014_Pannonia_organica 01

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине одржана је завршна конференција пројекта ,,PANNONIA ORGANICA“ посвећеног органској производњи, који финансира Европска уније кроз програм прекограничне сарадње Хрватска – Србија. Помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Анита Беретић, упознала је присутне са значајем овог пројекта и његовим утицајем на развој сеоских средина уз ангажовање малих пољопривредних газдинстава. Носиоци пројекта – општина Биље из Хрватске и невладина организација Зелена мрежа Војводине из Србије представили су активности и циљеве пројекта.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је подржавши пројекат показао да органска производња представља стратешку могућност економског напретка.

Помоћница покрајинског секретара за област равноправности полова Анита Беретић, истакла је да је сарадња Покрајинског секретаријата за привреду, Завода за равноправност полова и других покрајинских институција са цивилним сектором донела много знања, искустава и праксе, чинећи непрекидни циклус учења још интензивнијим и ефикаснијим: ,,Кроз овај процес учења увели смо у наше делање још један фокус, улогу жена у друштву, јер је женама много теже када пред собом имамо постављен нови изазов. Стога је веома важна улога жена у органској производњи и њихов утицај на унапређење заједнице. Адекватна едукација је веома важна у овом погледу, те је веома значајно напоменути да је Зелена мрежа у 2013. години одржала преко 30 неформалних едукација за преко 1000 Војвођанки у нашим селима, а све у циљу како би помогли и оснажили жене у Војводини“, рекла је Анита Беретић, нагласивши да је Покрајинска влада показала сензибилитет према оваквим пројектима који омогућавају људима, а нарочито женама, да побољшају сопствену производњу и пласирају своје производе на регионална тржишта и тржиште ЕУ.

Пројекат креира динамичне међусекторске и транснационалне односе у оквиру мреже органских произвођача, са циљем унапређења прекограничне привредне сарадње, пословних и развојно – истраживачких активности у домену производње хране према стандардима органске пољопривредне производње. Унапређење органске производње у микрорегијама Источна Славонија и Бачка, као главни циљ овог пројекта, знатно доприноси прекограничној сарадњи у области органске производње, а ствара заједничко тржиште за пласман ових производа.

Пројекат идентификује и мапира произвођаче органске хране, њихове добављаче и друге пословне партнере, потом израђује јединствене базе података органских произвођача, што ће бити сједињено на заједничком веб порталу доступном свима. Такође, пројекат ,,PANNONIA ORGANICA“ дефинише места и улоге пословних асоцијација, научних и развојних институција, локалних и регионалних заједница у мрежној структури мапе органских произвођача зарад заједничког развоја производње органске хране.

Посебна пажња посвећена је едукацијама о органској пољопривреди у оба региона, тачније у Новом Саду, Сомбору и Селенчи. Током овог лета, организоване су и пијаце органских производа у Осијеку и Новом Саду, где су посетиоци могли да купе органске производе из Славоније и АП Војводине.

Период имплементације пројекта је 18 месеци а укупна вредност пројекта је 377.843,27 евра, од чега је вредност пројекта у српском делу 170.141,46 евра. Партнери на пројекту у Србији уз носиоца су и Удружење ,,Здраво органик“ из Селенче и ,,INNO FOCUS“ из Београда.

fixed-img