Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 31.07.2014

Одржана завршна седница “Партнерског форума” Стратегије ЛЕР

indjija forum 03

Читај ми

Читај ми
AA

Завршни „Партнерски форум“ за израду Стратегије локалног економског развоја општине Инђија одржан је данас у Инђији. Седници су присуствовали подсекретар у Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Весна Пиперски-Туцаков, заменик председника општине Милан Бодирожа, председник Скупштине општине Инђија Александар Ковачевић, помоћник председника општине Инђија за локални економски развој Дејан Јекић и бројни представници привредног и јавног сектора локалне заједнице, који су учествовали у дефинисању стратешких приоритета развоја локалне привреде.

Циљ форума био је детаљније упознавање са реализацијом пројекта, као и представљање предлога Акционог плана Стратегије – општих и посебних мера за унапређење пословног амбијента општине Инђија.

Подсекретар Весна Пиперски-Туцаков изјавила је да Инђија већ годинама уназад има стратегије одрживог развоја те да и овог пута има врло добро креиран стратешки документ.

– Оно што Инђија већ годинама уназад има јесу стратегије одрживог развоја и често су те стратегије у ранијем периоду служиле као пример добре праксе. И овог пута бих рекла да Инђија има један врло добар стратешки документ, са плановима и пројектима који већ крајем ове године могу да се примене у креирању програмског буџета – изјавила је у уводном обраћању Весна Пиперски-Туцаков, истакавши значај постојања једног оваквог документа.

Она је нагласила да је једна од предности стратешког планирања у томе што се знају активности у наредном периоду, а са друге стране, грађани могу да прате реализацију онога што је планирано и усвојено. Поред пројеката који су дефинисани унутар стратегије, врло је важно истакнути и чему ће они да допринесу, да ли ће повећати запосленост, на који начин ће то да утиче на квалитет живота, на који начин ће се инфраструктура побољшати, почев од путева до бољих услова деце у школама – појаснила је подсекретар Весна Пиперски-Туцаков, додајући да је веома важно да планови и циљеви обухваћени стратегијом морају да буду реалини и конкретни.

– Када се планирају и постављају одређени циљеви у оквиру стратегије, важно је да они буду максимално реалистични, да мотивишу локалну заједницу и грађане да иду у постављеном смеру, али и да буду конкретни. Када су такви планови реални и уколико су у изради те стратегије учествовали сви они који томе могу да допринесу, сматрам да и у оваквим турбулентним временима они могу да се остваре – закључила је Весна Пиперски-Туцаков.

Помоћник председника општине Инђија за локални економски развој Дејан Јекић, осврнуо се на претходни период током организовања и одржавања састанака радних група три сектора привреде, истичући да је акциони план стратешког развоја проистекао из заједнички дефинисаних приоритета и циљева.

Помоћник председника општине Дејан Јекић је истакао да је у Стратегији локалног економског развоја дефинисано 95 пројеката за унапређење пословања у општини Инђија.

– Тих 95 пројеката подељено је на опште мере, у оквиру којих се налазе пројекти који се тичу свих сектора привреде и на посебне мере који обухватају посебне стратешке циљеве за сваки сектор привреде појединачно. У скупу тих мера и пројеката поставили смо јасне приоритете, путању, динамику и начин реализације – казао је Јекић, додајући на крају да ће током августа бити формиран привредни тим који је заправо формализовано тело за праћење овог акционог плана.

Локална самоуправа започела је израду наведеног документа у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, са којом је потписан Уговор о заједничком суфинансирању.
У изради Стратегије локалног економског развоја општине Инђија кроз реализацију анкете и претходно одржаних састанака радних група, били су укључени представници привредног и јавног сектора локалне заједнице. Након израде Стратегије – акционог плана, јавног увида и усвајања у Скупштини општине Инђија, приступиће се и разради механизама за њено спровођење.

fixed-img