Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 27.03.2015

Одржано саветовање на тему „Управљање пројектним циклусом“

27032015 Savetovanje 01

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу организовао је саветовање на тему „Управљање пројектним циклусом“, које је одржано данас у Скупштини АП Војводине. Циљ саветовања је да се унапреде и размене знања и вештине представника удружења грађана за управљање пројектима, а намењено је особама које су укључене у припрему, спровођење и извештавање о пројектима унутар својих организација.

Како је овом приликом рекла подсекретарка у Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарању и локалну самоуправу Весна Пиперски-Туцаков ресорни покрајински секретаријат већ годинама сарађује са невладиним сектором и да би та сарадња била успешна организују се саветовања.

– На саветовањима размењујемо мишљења, разрешавамо потешкоће на које наилазе невладине организације при конкурисању и реализацији пројеката и на тај начин унапређујемо њихов рад, а и транспарентност у раду, као и ефикасност ради оправданости средстава која се додељују у те сврхе. Невладине организације и организације цивилног друштва уопште су веома важнан партнер у креирању модерног друштва у Војводини. Улога Секретаријата и улога цивилног сектора у креирању боље локалне заједнице је од великог значаја, а наша улога је да допринесемо модернизацији овог друштва и креирамо јавну администрацију да би постала услужан сервис грађана и на располагању привреди – истакла је подсекретарка Весна Пиперски-Туцаков.

Ове године Секретаријат ће подржати скоро дупло више пројеката невладиног сектора у оквиру сарадње са локалним самоуправама и промовисања вредности за које се залаже Покрајинска влада, као и Секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

– Ми смо поносни када истичемо податак да смо помогли општинама у Војводини да израде своје стратегије, као и да оне буду усклађене са финансијским планом ЕУ 2014-2020, као и да сада чак 43 од укупно 45 градова и општина у Војводини данас има своје Стратегије – нагласила је Весна Пиперски-Туцаков.

Прошле године секретаријат је расписао Конкурс за невладине организације на тему јачања улоге цивилног сектора у припреми и спровођењу јавних политика, са укупним износом од 6,2 милиона динара. На конкурс се пријавила чак 61 невладина организација, од којих је услове конкурса испунио 31 пројекат.

– Недавно смо, као први у овој години, расписали нови Конкурс и данас је последњи дан за предају предлога пројеката, којим ћемо суфинансирати реализацију пројеката који доприносе унапређењу знања и разумевања процеса европских интеграција. Средства опредељена за овај конкурс износе 3,5 милиона динара – рекла је подсекретарка Пиперски-Туцаков.

Како је овом приликом рекла Зорица Рашковић национална саветница у Програму техничке подршке организацијама цивилног друштва TACSO , овај програм Европске уније се у Србији спроводи од 2009. године, а у њему учествују и друге земље које су у статусу придруживања Европској унији, с намером да се ојача улога цивилног друштва у процесу европских интеграција и да оне постану значајан партнер локалним, покрајинским и републичким властима у обезбеђењу демократског процеса и напретка у земљи.

– У оквиру националне канцеларије овог програма у Србији ми радимо разне обуке пре свега у интересу да створимо подстицајно окружење за развој цивилног друштва, односно законодавства, прописа и праксе. Друга област у којој делујемо су капацитети организација цивилног друштва за управљање пројектима и за њихов развој. Важно нам је и да организације цивилног друштва поправе свој имиџ у друштву и да буду видљивије, као и њихови резултати, јер пројекти су само инструмент да би се направиле неке промене у друштву – истакла је Зорица Рашковић.

Теме на радионици су се односиле на дефинисање циљева и опредељивање средстава за програме које реализују удружења грађана, услуге техничке помоћи организацијама цивилног друштва, конкурсну процедуру и документацију, као на финансије, планирање буџета, визуелни идентитет пројеката и извештавање о њиховој реализацији, које су представили сарадници у Секретаријату, задужени за пројекте.

fixed-img