Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 10.05.2022

Одржано жребање и одређен распоред такмичења на 9. Спортској олимпијади школске омладине Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Девета Спортска олимпијада школске омладине Војводине (СОШОВ) почиње наредног четвртка, 19. маја, у Зрењанину и трајаће до недеље, 22. маја, уз учешће преко 6.000 спортиста – основаца и средњошколаца, њихових тренера, службених лица, волонтера и гостију.

Данас је, на Међународни дан физичке активности, у Градској кући у Зрењанину организована свечаност на којој је одређен распоред такмичења и обављено жребање. Ово је, уједно, и прва званична церемонија у оквиру 9. СОШОВ-а.

Свечаности је присуствовало више истакнутих спортиста, освајача олимпијских медаља, као и представници Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, локалне самоуправе, спортских савеза и савеза за школски спорт, а поздравну реч упутио је домаћин, градоначелник Зрењанина и потпредседник Организационог одбора 9. СОШОВ-а Симо Салапура, који је истакао је да је тежња свих који су укључени у организацију овог такмичења да нашим школарцима обезбеде што боље услове за бављење спортом.

„Спорт и школа су веома битни и значајни фактори нашег друштвеног развоја и локалне самоуправе, нама је изузетно значајно да, оваквим манифестацијама и агендом Европског града спорта промовишемо те активности у што већој мери. Захвалио бих Покрајинском секретаријату за спорт и омладину и секретару Басти, који пружају велику подршку Граду Зрењанину када су у питању пројекти који се тичу развоја спорта, не само у организацији значајних спортских манифестација, већ и кроз унапређење спортске инфраструктуре. Као јединица локалне самоуправе, имамо с њима веома добру сарадњу, као и са свим институцијама које проистичу из Секретаријата, то су Спортски савез Војводине, Покрајински завод за спорт и омладину, Савез за школски спорт Војводине. Верујем да је направљена добра синергија када је спорт у питању“, рекао је Салапура, подсетивши да је Зрењанин град спорта, с дугом и богатом традицијом, са 24 олимпијске медаље и да није случајно да је овај град, од девет спортских школских олимпијада Војводине, домаћин три пута.

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за спорт и омладину и чланица Организационог одбора 9. СОШОВ-а Аранка Биндер поздравила је присутне у име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, наводећи да је организација овог такмичења приоритет када је у питању рад ресорног секретаријата за 2022. годину.

„Убеђени смо да ће у та четири дана уживати сви наши ђаци, ученици основних и средњих школа са територије АП Војводине, не само у такмичењима, него и у свим пропратним манифестацијама које ће дешавати у периоду од 19. до 22. маја“, казала је Биндерова.

Жребање је водио генерални секретар Савеза за школски спорт Војводине и директор 9. СОШОВ-а Јован Лекић, а у томе су му помогли градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац, подсекретарка Аранка Биндер, освајачи олимпијских медаља из Зрењанина, прослављени спортисти Момир Рнић и Милорад Станулов, потом члан селекције Србије у баскету Дејан Мајсторовић, одбојкаш Давид Мехић и други.

Зрењанин ће по трећи пут бити домаћин највеће спортске смотре младих Војводине, а такмичења ће бити одржано у 15 спортских дисциплина, у категоријама основаца и средњошколаца, конкуренцији дечака и девојчица. На располагању учесницима биће сва спортска инфраструктура града Зрењанина, а поједина такмичења одржаваће се и у школским спортским салама у насељеним местима Клеку, Арадцу, Ечки, Михајлову и Ботошу. Биће организовано и неколико пратећих програма. Свечано отварање одржаће се у „Кристалној дворани”, у четвртак, 19. маја, у 12 часова.

fixed-img