Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 21.04.2015

Оливер Петковић: Превенција дискриминације међу младима један је од стратешких циљева Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

IMG_6349

Читај ми

Читај ми
AA

Иако је борба против свих видова дискриминације веома тешка, државне институције и цивилни сектор уједињени су у њој, и кроз низ пројеката се боре на њеном искорењивању. Тако је данас у оквиру пројекта „Удружења младих и за младе у борби против дискриминације“, који спроводе Центар за омладински рад, Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада и Евро-атлантске иницијативе, под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Министарства омладине и спорта, одржан округли сто „Улога цивилног друштва и омладинског рада у борби против дискриминације”. Ово је била одлична прилика да се на једном место окупе сви релевантни учесници у креирању омладинске политике и кроз примере добре праксе размене искуства, али и планове за даљи рад.
Присутнима се овом приликом обратио и помоћник покрајинске секретарке за спорт и омладину Оливер Петковић, који је истакао да су борба против дискриминације међу младима и насиље које неретко и проистиче из дискриминације, један од стратешких циљева ресорног секретаријата.
„Свесни смо проблема да су сви видови дискриминације веома заступљени међу младима и зато смо још пре три године успоставили јединствени конкурс за превенцију насиља и дискриминације који је прошле године имао буџет од 5 милиона динара, а сада смо га повећали на 8 милиона динара. Сматрамо да је најважније радити управо на превенцији, а не на санирању последица, те стога у оквиру овог конкурса подржавамо управо такве пројекте цивилног сектора, али и установа које се баве младима. Циљ нам је да кроз низ радионица на ову тему допремо до што већег обухвата младих са територије читаве АП Војводине и скренемо пажњу свима да су дискриминација и вршњачко насиље све присутнији.
Такође, кроз реализацију нашег програма „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу” које се спроводи у 80% војвођанских средњих школа, бавимо се темама људских права и слобода, дискриминације, насиља у партнерским односима, итд.
Још једном, кроз улагање у превенцију долазимо до оне старе изреке да је боље спречити него лечити и да са младима треба разговарати о свему, да не постоје табу теме и да је различитост оно што нас чини посебним, а не другачијим,” рекао је Петковић.

fixed-img