Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 05.05.2017

Омаж страдалницима злогласног логора Нађмеђер

kuzmanovic

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић учествовао је у Градској библиотеци у Новом Саду на вечери посвећеној страдању заточеника аустро-угарског логора Нађмеђер током Првог светског рата.

Кузмановић, који је аутор књиге „Нађмеђерска долина смрти Риста Ковијанића“, подсетио је да је тај логор имао тешку и често тужну судбину, посебно после распада бивше Чехословачке и година транзиције у источној Европи.

„Ипак, учињени су велики напори и код нас и у Републици Словачкој, па и у самом Нађмеђеру да ово стратиште добије и сачува сва обележја која ће бити достојна великог људског страдања и патњи његових заточеника. Један од наших првих наредних задатака је постављање плоча са пописом свих страдалих“, додао је Кузмановић.

У програму су учествовали су и Срђан Илић чији је ТВ филм „(Не)заборављени“ приказан публици, затим преводилац Тибор Вајда и Зоран Колунџија, власник издавачке куће „Прометеј“. Поред „Нађмеђерска долина смрти Риста Ковијанића“, та издавачка кућа штампала је и књиге „Царски и Краљевски заробљенички логор – Нађмеђер“, Ласла Варге, и „Нађмеђер – Аустроугарски логор за Србе“, Исидора Ђуковића.

fixed-img