Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 11.02.2015

Отворен нови објекат у Дому за душевно оболела лица у Старом Лецу

11022015_zdravstvo_0

Читај ми

Читај ми
AA

Дом за душевно оболела лица „1. октобар“ у Старом Лецу, општина Пландиште, је установа социјалне заштите са дугогодишњом традицијом, основана 1956. године. Капацитет установе је 550 корисника, одрасли и старији са менталним и интелектуалним тешкоћама. Делатност Дома је збрињавање одраслих душевно оболелих лица, пружање здравствене заштите, реализација радне и окупационе терапије и других услуга у складу са способностима и здравственим стањем својих корисника. Установа је организована у пет павиљона (јединица) у пространом кругу од око 5 хектара који даје посебан осећај простора. Објекат ”Каштел” стар је 104 године, зграда ”Амбуланте” 50 година, а најновији објекат изграђен је средствима Аустријске владе пре седам година.

Пројекат започет 2009. године, на иницијативу Аустријске развојне агенције (АДА) и Хилсферка, на изградњи и опремању кухиње завршен је крајем 2014. године, а данас свечано отворен. Отварању су присуствовали покрајинска подсекретарка за здравство, социјалну политику и демографију Новка Мојић, аташе за социјална питања Аустријске амбасаде Оливер Хилер, директорка канцеларије Хилсферка у Сарајеву Сузана Јашаревић и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић.

Директорка Дома др Мирјана Вуковић је рекла да је након пет година данас у прилици да отвори један леп и модеран објекат који ће корисницима Дома омогућити бољу исхрану, али истовремено и боље и безбедније услове за рад запослених.

„Овај пројекат, укупне вредности 51.000.000,00 динара, доведен је у ову фазу заједничким ангажовањем ресорног Министарства, Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију и Хилсферка. Ова кухиња преставља круну помоћи нашој установи. У склопу тог пројекта, те донације Аустријске владе 2013. године купљена је и адаптирана кућа, захваљујући чему је Установа развила услугу становања уз подршку. Поред тога, уз подршку донатора имамо адаптираних и савремено опремљених 500 квадрата дневног боравка и простора за мале спортове.“ Осврћући се и на друге на донације, директорка Мирјана Вуковић је истакла да је у претходном периоду учињено много како би рад у Дому био бољи, а услови за живот корисника неупоредиво квалитетнији.

Државни секретар др Ненад Иванишевић је изразио велико задовољство што присуствује догађају који представља заједничку активност, али исто тако и доказ да нема посла, ни пројекта који не може да се заврши, као и идеје која не може да се реализује.

Као представник оснивача Дома, покрајинска подсекретарка Новка Мојић се сложила да је много лакше када се пројекти реализују заједничким напорима. Посебно задовољство, Новка Мојић је изразила због чињенице да се данас отвара нови објекат у склопу Дома за душевно оболела лица:“Врло је значајно помоћи и подићи ниво услуга свих корисника у установама социјалне заштите“.

Према речима аташеа за социјална питања у Аустријској амбасади Оливер Хилер, ово је леп дан за Аустријску амбасаду када након пет година пројекта може да отвори овај нови објекат. „Видимо ово као темељ аустријско-српске сарадње и сигуран сам да ће их бити још. Сигуран сам и да ће ова установа прерасти у дневни центар где ће душево оболела лица моћи да проводе своје време“
Директорка канцеларије Хилсферка Сузана Јашаревић, је изразила задовољство што је овај пројекат приведен крају. „Ово није први пројекат Хилсферка у Старом Лецу, а сигурна сам да није ни последњи“.

Након пресецања врпце, Новка Мојић је у изјави за медије рекла да је Покрајинска влада овај пројекат подржала са укупно 7.000.000,00 динара и да ће у складу са финансијским могућностима и убудуће подржавати рад установа за социјалну заштиту.

fixed-img